Mit kell tudni róla? Határozott véleményem, hogy egy tökéletes befejezése volt a sztorinak, és tökéletes átívelésévé vált a Gyűrűk urához, így megkapunk egy több mint 17 (rendezőibe vagy 20) órás filmet, minek nem más volt a célja, mint J.R.R. Tolkien életművének további ápolása. Határozott véleményem, hogy sokaknak nem fog tetszeni a cucc. Élesen látszott benne, hogy Jackson néha visszanyúlt a régi korok stíluselemeihez. Az egyének drámai pillanatait sikerült egyszer-egyszer úgy bemutatni, mintha egy 30, 40-es évekbeli rendezőt láttál volna, és ezt a szabadságot engedjük meg neki, mert megérdemli. Nem Az öt sereg csatájával fog bekerülni a filmes istenek közé, és tutira nem is ezzel akar (ha akar egyáltalán). Amolyan jutalomjátéknak volt érezhető, amiben munkálkodott valami kényszer, hogy a film összekapcsolja az egész, komplex történetet. A játékidőben is látszott (persze, míg ki nem jön a rendezői változat, mire rohadt kíváncsi leszek, mert tutira beletesz még 30 percet), mivel ez volt a 6 rész legrövidebb darabja, de valljuk be, az egyéni drámák hosszabb kifejtésén kívül nem sok mindennel lehetett volna bővíteni a cuccot, hiszen az egésznek egy bazi nagy csatajelenetnek kellett lennie.

Ami még eszembe jutott erről, hogy Az öt sereg csatája igazságos volt. Nem maradt életben senki, kinek halnia kellett. Elvesztettünk hősöket, gonoszokat, de nem volt benne egy olyan pillanat sem, hogy valamelyik idióta producer beszólt volna, azt, vagy azt ne írt ki a sztoriból, mert a közönség akkor bánatos lesz.

Martin Freeman amúgy egész egyszerűen tökéletes Zsákos Bilbó. Nagyon igazi. Nagyon tud bizonytalan, rémült, töprengő, félős Hobbit lenni. Galadriel erejét végre sikerült megmutatni. Ha egy tünde odabasz, akkor oda van baszva kéremszépen, ha ezt egy tünde királynő teszi, akkor nincs hová menekülnöd.

Már csak arra kell várni, hogy Christopher Tolkien sajnálatos módon elhalálozzon (nem sok van hátra…), felszabaduljon az az idióta tilalom A szilmarilok megfilmesítéséről, és Jackson belevágjon egy újabb sorozatba, hogy totál teljessé váljon a kép. Mondjuk ezzel némiképp sietni kéne, mert Cate Blanchett rohadtul nem fog fiatalodni, nélküle meg elveszne az összhang.

Mit is lehetne róla még elmondani? Nagyjából semmit, mert különálló darabnak semmiképp nem tekinthető a mozi. Olyan, mintha a három film között lett volna egy éven keresztül tartó reklámszünet. Kár hogy nem jön ki a film adathordozón karácsonyra, mert akkor lehetne csinálni belőle egy bazi nagy maratont…

Ha meg mégis ez lenne az utolsó, és soha, de soha többé nem látnánk megfilmesítve Tolkien világát, akkor kösz mindenkinek az eddigi munkát! Örök darab lesz a polcon, és valószínűleg nyugdíjas koromban is elő fogom venni valamelyik téli estén, miközben ropog a kandallóban a tűz, és szikrázik a whisky a dohányzóasztalon.

3 Responses to Zap szerint a… A hobbit – Az öt sereg csatája

  1. Sir Artemon szerint:

    A maratonra jelentkezem.

  2. szerint:

    Arra én is.

  3. szabojoci szerint:

    Ahoj megnéztem, jó volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com