Tegnap a BBC lehúzta a rolót, kirúgta Jeremy Clarksont, May és Hammond szerződése pár perc múlva lejár, de mivel May kifejtette, hogy hárman alkotnak egy csapatot, így ennyi volt a Top Gear tündöklése. A Top Gear nem egy autós műsor volt, hanem AZ Autós Műsor, mibe még a hollywoodi sztárocskák, és az F1-es pilóták is csak reménykedhetnek, hogy bekerülnek pár percre. Ennek a közönsége nagyjából 350 millió pasi, meg két csaj hetente. Jeremy Clarkson nem csak egy bohóc volt a színpadon (több mint 30 éve publikál az autóiparról cikkeket, könyveket, filmeket), hanem olyan szinten reformálta meg a műfajt, mint eddig még senki, soha. A világ összes földrészének összes autós szakírója két táborba tartozik. Az egyik odaadná különböző testrészét annak érdekében, hogy bekerüljön egy ilyen csapatba, a másik pedig irigy, amiért nem képes bekerülni egy ilyen csapatba.

Ennyit a felvezetőhöz, mindezeket ki is keresheted a weben…

Jeremy Clarkson

 

A történetünk ott kezdődik, hogy pár héttel ezelőtt Clarkson pofán vágta az egyik producert (mondjuk ha megnézed Oisin Tymont, akkor te is pofán vágnád….), és emellett úgy is beszélt vele, mint egy ebbel, akire roppant dühös vagy. És akkor jön a nap kérdése. Megbocsátható, vagy elítélendő a sztori? Mondjuk azt, hogy Béla szívsebész (lehetne Dr. House is…). Heti öt napon keresztül, napi 12 órában gyerekek tucatjait műti olyan tehetséggel, hozzáértéssel, mint senki más a világon. Életeket ment, kb. három óránként. Bélának viszont van egy rossz szokása. Ha nincs a szike odakészítve időben, akkor lebasz egyet a nővérnek, és szétordítja a fejét. Kirúgod? És ha a gyereked van a várólistán? Vagy az más? Miért? Vannak olyan helyzetek, hogy átírod az erkölcstant? Aztán vissza?

Azt hiszed, hogy bonyolult a kérdés? Szerintem nem. Szerintem meg minden áldozatokkal jár. Vagy legalábbis fel kell készülni arra, hogy áldozatokkal fog járni. Szerintem a legjobbak nem lehetnek mindenben a legjobbak. Az 55 éves Clarkson 22 éve házas (jó, zökkenőkkel…), van három gyermeke, a lánya múlt héten azt posztolta a twitteren, hogy a BBC engedje kamera elé aput, mert gáz van, az öreg elkezdett otthon főzni. Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy Clarkson nem veri az asszony és a gyerekeket hetente kétszer, mert ő nem olyan. Nagyjából azt is jelentheti, hogy tudja mit akar elérni a munkájában (mit olyan magas szinten művel, miről mi csak álmodozhatunk), és ha ezt épp egy producer akadályozza, akkor ott felrobban valami. Nálad is felrobbanna. Nálam is. Nem ütsz. Én sem. Majd ha a szakterületedben azt eléred, mit Clarkson (bónuszból ezért 5-10 millió £-ot keresel évente), akkor megnézzük újra, hogy feláldozod e saját erkölcstanodat a pillanat hevében.

Meggyőződéssel állíthatom, hogy ezért a sztoriért senki más, csak a BBC a felelős. Tudom kivel dolgozom, tudom hogy mi az erőssége, a gyengéi, tudom milyen mentalitása van a palinak, akkor csak a legjobbakat rakom mellé, mert hetente 350 millióan (meg két csaj) szegeződik a TV, vagy a monitor elé, hogy láthassa ezt a három fickót, ahogy az autókról beszél úgy, mint senki más a világon.

Most nem az a kérdés, hogy látjuk e még a srácokat együtt (nagy összeget tennék rá, hogy nyáron megjön a bejelentés), hanem a következő csatornának lesz e költségvetése arra, hogy minimum ilyen színvonalon tudja hozni a műsort.

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com