voks01Addig nem is akartam róla írni, míg csak iOS-en fut a cucc, de ígéretüknek híven, mától elindult Androidra is a Voks ’14.

Innentől lesznek roppant érdekesek az adatok. A Voks ’14 ugyebár egy online választási, és köz-vélemény kutatós applikáció, mobil eszközökre. Egy telefon, egy szavazat. Pártra, személyre, a kormányunk által hozott döntésekre koncentrál, és lebont területi elhelyezkedésekre.

A közvélemény kutatókról mindenki hallott, ugyebár. És spec. nem ismerek olyat, ki találkozott volna velük, sőt, még olyat sem aki ismer olyat, kinek ismerőse baráti körében valaki válaszolt volna olyan kérdésekre, mint pl. a Mondd már meg, hogy kit választanál! – típusúra. De feltételezzük, hogy vannak olyanok, kik nem csak kurvasokat keresnek a közvélemény kutatással, de kommunikálnak is a közzel, és ezt hozzák a nyilvánosság tudtára. A közvélemény kutató egy érdekes állatfaj, ki statisztikákra támaszkodik, mik bizonyos elméletekre támaszkodnak, minek alapja bizonyos mintavétel, bizonyos helyeken, bizonyosan. A 2002-es közös, köz-véleménykutatós fiaskó óta tudjuk, hogy az elcseszett elemzéseket is meg lehet azzal magyarázni, hogy a válaszadók nem adtak „jó” választ, amúgy meg azért nem nyert a fidesz abban az évben, mert a választói lusták voltak elmenni szavazni, hiszen hittek a kutatóknak, kik jelentős győzelmet vetítettek elő preferált pártjuknak. Erre azt mondja a laikus, hogy: Aahhaammm…

Bárki tudja a saját faszságát igazolni olyanokkal szemben, kik csöppnyit sem értenek az adott témához, ugye!?

A Voks ’14 megkerüli a közvélemény kutatókat, és az ők ezres, vagy pár ezres, valahonnan beérkezett, valamilyen csoport  mintáját, majd az ebből érkező jelentéseket. Feltesz pár egyszerű kérdést, azt jóccak. Ezeket, és az ehhez tartozó közhangulatot pedig folyamatosan végigkövetheted.

Egyenlőre baromi jónak tűnik a cucc, mivel az eredményeivel igazolja azokat a kormányzati döntéseket, mikkel az elmúlt 3 évben pofán csapták a választókat. Hiszen számomra eddig totál érthetetlen volt, hogy ha egy országban a kormány lenyúl 3000 milliárdot, majd igazolhatóan elbassza, ha irányítása alá veszi a média teljességét, munkanélkülieket teremt azzal, hogy megsarcolja a vállalkozókat a járulékokkal, pénztárgép / dohány piac újra elosztásával, ha a szerencsejátéktól a földterületen át, a közműszolgáltatókig mindent be, és felborít, minek következtében emberek tízezrei vesztik el munkájukat, erőszakkal bedarálja a takarékpénztárakat, ha nincs olyan terület, mibe valamilyen szinten ne nyúlna bele, méghozzá totális inkompetenciával, ha nincs olyan ember már az országban, kinek valakije el nem húzott volna már innen, mert ez a hely élhetetlen lett számára, akkor hogy a faszba lehet, hogy még mindig a legnépszerűbb a kormányunk, ebben a kurva országban!?

Szóval, mielőtt Voksra fel, itt egy cikk Abonyi Péterrel, ki ezt a cuccot elindította. Ebből megtudjátok, hogy mire, hogyan, mi célból.

Már csak az a kérdés, hogy ha 2014 tavaszán a Voks ’14 eléri a célját, illetve kiderül, valóban reprezentatív, akkor hány munkanélküli közvélemény kutató lesz az országban, és az aktuális kormányok kommunikációja mennyiben változik akkor, ha a döntéseik következtében fellépő hangulatjelentés nyomban lecsekkolható egy applikáció segítségével.

Tagged with →  

2 Responses to Közzzzvéleménykutat… – Voks ’14

 1. TetraB szerint:

  Jópofa dolog, de egy gond van vele. Vajon milyen reprezentatív mintával szolgálhat egy okostelefon-alkalmazás? Mert hát azt eddig is tudtuk, hogy milyen a közhangulat azok körében, akik meg tudnak vásárolni és kezelni egy okostelefont, de a szavazást nem ez a réteg fogja eldönteni.

  • Zaphod szerint:

   A mobil hirdetési piaccal foglalkozók állítják, hogy 2,5 millió környékén van az ilyen telefont használók száma. 😉
   Az, hogy menyire reprezentatív? Pppfff… Majd tavasszal kiderül, hogy ki volt közelebb. Ez, vagy a közvélemény kutatók. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com