jack-ryan-shadow-recruit-poster-cast
Ki vitatná, hogy Kenneth Branagh korunk egyik legnagyobb színpadi színésze? Én ezt sem cáfolni, sem megerősíteni, de hiszek abban, hogy az a sok veréb nem tévedhet, szóval könyveljük el tényként. Ki vitatná, hogy Kenneth Branagh korunk egyik kiemelkedő akciófilm (!!!) rendezője? Őőőőő… Az biztos, hogy John Woo fénykorától – ha már fényről beszélünk – fényévekre van.

Illetve… Nem, nem is Branagh itt a probléma, hanem a nép. Kell e a népnek Tom Clancy, 2014-ben?

Én kölyök koromban, úgy a 10. Lőrincz L. László, és a 12. Molnár Éva (bár a magyar ponyvagyártás történetének legnagyobb alkotása a Mesemaraton) után döntöttem el, hogy soha többet. Nem azért, mert szemét lett volna bármelyik is, hanem egész egyszerűen megismerted a környezetet, a szereplőket, a stílust, és a 6. után már csak azért olvastad, hogy feltehesd egy olyan gyűjtemény közé, mit a büdös életben többé elő nem veszel. Egy ilyen „múlt” után, ha felkapsz egy Ken Follett könyvet, őőő… mint pl. a Kaland Afganisztánban címmel megáldottat, akkor olvastad az összes Ken Follett könyvet. Tom Clancy miért lenne más? A CIA ügynök veszélybe keveredik, lő, menekül, megold, megcsókolja a nőt. Aztán viszhallásra… Na jó, néhányszor elárulják.

2014-ben tud e bármi olyat mutatni egy Tom Clancy regény alapjaira fektetett mozi, amit még nem láttál sehol? Hogyan tudna, hiszen annyi mozi készül csak az utóbbi 20 évben az ügynökről, kémről, ki veszélybe kerül, lő, menekül, csókol, és néha elárulják, hogy azzal el lehetne zárni az ország legnagyobb folyóját. Kétszer.

Chris Pine tök totál megérdemelte Kirk kapitány figuráját. Tényleg. J.J. Abrams rászabta, ő felvette, azt jól is áll. Chris Pine képes e trónt követelni? Harrison Ford után lehet e hiteles ügynők, ki lő, menekül, stb. és amúgy érdekel e ez valakit is egy olyan környezetben, hol napi rendszerességgel látsz olyan sorozatokat a TV-ben (nem itthon), hol ezt már jóval magasabb szinten űzik, mint a filmvásznon.

Szörnyű ezt bevallani, de James Bond, Jack Ryan, Jack Reacher, Ethan Hunt, Jason Bourne világa leáldozott, vagy nagyon közel van hozzá. Nem abba haltak bele, mert rosszak lennének (hiszen 20 éve még mindegyik megállta volna a helyét), hanem abba, hogy túl sok lett belőlük. Túl sok lett a só a kajában, és már nem érzed, nem tudod megkülönböztetni az ízeket egymástól. Bemész a moziba (ha bemész), majd kijössz két óra múltán, és 14 mp. kell ahhoz hogy elfelejtsd mi volt a film címe, csak annyi ragadt meg, hogy lő, menekül, veszély is volt, meg dugtak is. Mint az összes többiben.

E mellé hiába teszed Kenneth Branagh nevét. Töktotálmindegy, akár a saját istenedet is beállíthatod a kamera mögé, ő sem tud majd ebből az anyagból, ennek a közönségnek olyan mozit készíteni, amitől a csajok a végén bugyit cserélnek, a pasik meg beállnak katonának, mert már minden 2. mozifan nemcsak kívülről ismeri az összes trükköt, megoldás, rejtélyt, kalandot, veszélyt, menekülést, dugást, de már arra is képes, hogy ezt megírja.

Így hát nem tudok mit mondani rá. Egyszerűen megnéztem. Azt akkor mi van?

 

Ps: De ha már lő, menekül, veszélybe kerül, akkor idén inkább a 3 Days to Kill, Kevin Costner előadásában, miben James Bond, Jack Ryan, Jack Reacher, Ethan Hunt, Jason Bourne összes trükkje felfedezhető, némi Crank beütéssel, de legalább nem veszi komolyan magát, a mindjárt 60 éves Costner kurvajól néz ki, és ha mégis kezd unalomba fulladni a cucc, akkor menten megjelenik Amber Heard, róla meg csak annyit, hogy… Na igen…

 

Jééé… Majdnem írtam egy filmkritikát! Mit tesz az, hogy nem nézek híreket, ugye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com