Mivel ma sikerült megenn…. otthagyni egy étteremben életem legrosszabb kajáját, így beszéljünk arról, hogy milyen a világ egyik legegyszerűbb, legnagyszerűbb, elronthatatlan zabája, a Spagetti Carbonara. Ez is, mint minden más, kibaszott jó olasz kaja, olyan idők hozománya, amikor az a nép annyira szegény volt, hogy azt te – kedves olvasó – el nem tudod képzelni. Minimál, épphogy elérhető anyagokból próbáltak főzni az asszonyok a családnak egy olyan éghajlaton, ami egyébként önti magából az ízeket. Ebből az időből származnak az olasz konyhának alappillérei, mik szentek, és sérthetetlenek, és amiket, ha valaki tovább gondol, az tök tuti, semmi gáz, de akkor hívja valami másnak!
Mi a nehéz abban, hogy tészta, víz, só, bors, szalonna (guanciale – tokaszalonna, baszki!), tojás, sajt (pecorino – juhsajt, baszik!)??? Ha a tésztával 10 percig szarakodsz, akkor a 12. percben már tömöd a fejedbe, mert egyrészt éhes vagy, másrészt szinte nincs is más, 10 perces kaja, ami meleg, és ebéd.
Tehát, a Spagetti Carbonara nem tartalmaz hagymát, fokhagymát (bár azzal is eszem néha, és nem baszom ki a szemétbe). sonkát, tejszínt, borsót, petrezselymet, meg más lófaszt sem, mert akkor nem Spagetti Carbonara a neve, hanem hagymástejszínessonkásfaszomtészta, kurvaanyád!
Aztán van, amitől beszarsz, idézem a receptet, de ha nem hiszed, akkor itt van: A gépsonkát felcsíkozzuk, serpenyőben az olajon átpirítjuk és felöntjük a tejjel elkevert carbonara alappal felforraljuk és 2 percig főzzük. Összeforgatjuk a spagettivel és a parmezánsajttal megszórva tálaljuk.
Tejjel elkevert carbonara alap? Éééérteeeddd????
Kár, hogy nem fényképeztem le azt a mélytányért, amiben volt egy fél kiló szürkés, gőzölgő izéé, amit tésztának neveztek (szerintem még meg sem sózta a vizet a paraszt), benne szeletelt, vákuum csomagolt izéé, ami összeállt az alján, valami növényi alapú tejszínnel összemelegítve, amitől még most is ragad a nyálam.
És nem vagyok sznob! Ha a harcsapaprikást valaki meglocsolja mustárral, és ezért kiállít egy számlát harcsapaprikásról, akkor te sem azt mondod, hogy újító a srác, hanem beleállítod a hátába a kését!
Nah, megyek vissza aludni, mert be kell pótolnom egy hetet…
Gy.k. így készül a Spagetti Carbonara, két fantasztikus olasz, Gennaro Contaldo (KLIKK…), Antonio Carluccio (KLIKK…) előadásában is.