Az van, hogy Ethan Hawke sosem tartozott kedvenc színészeim közé, még úgy sem, hogy olyan zseniális mozikban játszott, mint a Lord of War, Training Day, Gattaca, vagy a Great Expectations. Eccerűen nem bír meggyőzni a pali. Számomra a Predestination sem róla szól, hanem a sztori szürreális, meghökkentő mondanivalójáról, arról, hogy miközben nézed, azon gondolkozol, hogy belehány e egy vödörbe gyorsan, miközben fingod nincs, hogy miként jutott el valaki addig, hogy egy ilyen sztorit megírjon.

Mennyire lehetett beteg ember Robert A. Heinlein? – tenné fel a kérdést Zap, ha nem tudná, hogy a pali a SciFi irodalom hatalmasságai közé tartozik. Aki gyerekkorában bújta a Galaktikát, az tutira jó pár történetébe belefutott, minthogy én is, de egyet nem tudnék most felidézni. Egy könyve biztos megvolt, mégpedig a Starship Troopers, amit nemhogy filmvászonra vittek, de még készítettek belőle két részt (szerintem csak DVD-re), és kb. annyit értek a könyvhöz képest, mint a forgatási büféasztal. A Predestination nem más, mint Heinlein egyik novellája, az All You Zombies filmre adaptálása.

A sztori (de jó lenne, ha magyarul megjelent volna…) azt akarja elmesélni, hogy…. Várj! Csak akkor olvasd tovább, ha nem akarod megnézni, mert lelövök vele minden meghökkentőt.

Emlékszel arra, hogy Nolan, Eredet című mozija mennyire megmozgatta a fantáziát? Külön elemzések, meg infografikonok szerkesztődtek, mi megpróbálták megmagyarázni, hogy az álom az álomban, meg úgy minden az álomban sztorivonalban épp hol helyezkedtek el a szereplők. Noh, erre sem ártana valami hasonlót összedobni, mi egy farkába harapott kígyót formázna.

A nagy kérdés az, hogy az időutazások során elérheted e, hogy egy múlt, és egy jövő nélküli lény legyél, kinek születése és halála is saját magadnak köszönhető létre jöhetsz e? Kb. a mozi felénél esik le, hogy eléggé korlátozott az elméd ehhez a történethez. Valahogy olyan, mint amikor okos fizikusok el szeretnék magyarázni az ősrobbanás előtti semmit, amit soha nem érthetsz meg, mert képtelen vagy a semmi fogalmát felfogni. Lehet, ez a sztori, egy átlagos elme elleni provokációnak készült, abban viszont biztos vagyok, hogy ha 500 éve jelenik meg a novella, akkor az írót megkeresik, és a helyszínen égetik el, a vallás elleni bűnei okán.

No de ki Mr. Robertson???

7 Responses to Zap szerint a Predestination – szóval, legyen filmes poszt…

 1. szerint:

  Most akkor nézzem meg vagy ne?

  • Krisz szerint:

   Én úgy dekódoltam, hogy ha tetszett az Eredet meg az Interstellar, akkor igen. Ha viszont a Holiday és Bachelorette típusú filmeket szereted, akkor ne. Kivéve ha Ethan Hawk rajongó vagy, mert akkor tökmindegy Zap mit mond, úgyis megnézed. 🙂

  • Zaphod szerint:

   Én nem igazán tudom ezt neked megmondani… Szerintem a maga nemében zsenialitásában undorító, provokatív, meghökkentő állatság, minek a végén az ember gyermeke azt sem tudja, merre van arccal előre (persze, ha odafigyel a filmre). Amúgy úgy néz ki, hogy a világ jó része imádja, de az is lehet, hogy a jórész az egy nagy rakás geek…
   Kapcsold be, aztán majd jól kikapcsolod… 😀

   • szerint:

    Hmmmm … nem vagyok egy EH rajongó különösebben, de az Eredetet szerettem. Na, majd meglátom.

    • Krisz szerint:

     Jó film, vagyis inkább egy nagyon jó novellából készült tisztességes iparosmunka. Azért nekem nem egy Eredet, de megéri. Majd nézd meg. Örültem, hogy tudnak még 90 percben sztorit mesélni, bár ebben pont van tartalék 3 órához és/vagy 3 részhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com