Szóval, itt indult minden, ez elsikkadt, hát legyen itt a válasz.

Valahol derengett nekem egy hasonló emlék a muszáj politizálással kapcsolatban, még gimnazista koromból. Nem kis szerencsével ráakadtam:

“Ha valaki nem akar uralkodni, annak a legnagyobb büntetés, ha gonoszok uralognak rajta. Gondolom, ettől félve vállalja az uralmat a derék, a jó, ha mégis vállalja, és még akkor sem úgy, mintha valami jólétbe, élvezetbe csöppenne, hanem csak kényszerből, hiszen nincs nála kiválóbb vagy vele egyenlő, akire átháríthatná. Azt hiszem, ha az állam csupa jó emberekből állna, az mind azért tusázna egymással, hogy ne uralkodjék; ebből világosan kitetszik, hogy az igazi vezető nem arra termett, hogy a maga javát keresse, hanem alárendeltjeinek javát.”

Platón: Az állam (Szókrátesz kitérője: A legjobbak nem kívánnak uralkodni)

Platóntól idéztél, mi azért necces, hisz 2011-ben állítólag – ha csak nevében is, de – demokráciában élünk, viszont a pasi egyszer-kétszer azért felszólalt ellene. Sőt, ki is jelentette, hogy a demokrácia nem más, mint a csőcselék uralma…

Szóval, dobjuk Platónt. Mondjuk azt, hogy olyan világban akarunk élni, ahol – ha képletesen is – de mi határozzuk meg, merre menjen a világunk. Ez természetesen csak egy rohadt nagy illúzió, de szeretünk illúziókban élni.

Szóval igenis, ma muszáj politizálni, mert gonoszok uralognak rajtunk és azok a jó politikusok (a görögök szerint legalábbis) akik kényszerből, mondhatni egyéni felelősségvállalásból állnak kötélnek és nem puszta hatalomvágyból. Ha csak a szónoklat számít neked, akkor ne csodálkozz azon, ha igazságtalanság vesz körül. Szerintem egyáltalán nem politizálsz keveset, legfeljebb nem eléggé konstruktívan. Kicsit most is elvetetted a sulykot.

Nem gonoszok uralognak rajtunk. Olyan emberek, kik kihasználták a lehetőségeket. És ezen lehetőség kapuja mindenkinek nyitva állt. Meg tudták úgy szólítani az elkeseredett embereket, hogy a segítségükkel hatalomra jussanak. Tudtak jól, és hatásosan ellenségképet gyártani, és megtalálták azokat a pontokat, amik miatt a birkák elindultak a szavazóhelységbe. És hogy miért birkák? Azt is kifejtem később.

Szerinted az az ellenzék, amely az összes vérbeli (értsd: cinikus, haszonleső, korrupt, széthúzó, adócsaló vagy csak depressziós) magyar hitetlenkedése ellenében bebizonyította, hogy nem kellenek milliárdok a politika újraírásához; hanem a saját összedobott és koldult pénzén kampányolt messze túl a józan ész és a szabadidő határán , most felelős azért, hogy van egy részeges bunkó polgármestered…

Igen! Sőt, tovább megyek. Nem tudom, hogy te melyik ellenzékre gondolsz, de sehol nem látok olyat, ahol a politika megújítása olyan nagy hangsúllyal közlekedne a világunkban. Jah, hogy az LMP-re? “vanszolúúúsööönnel”? Az év cikijével?

Ha az a politika megújítása, hogy egy néha szélsőségesen elmebeteg, levegő munkacsoportra hajazó bulikat vágnak bele az ember arcába, akkor kösz, de ez egy ideig vicces, majd a végén átcsap hányingerré.

Szerinted az anyám, a csajom, a barátaim – akik másfél, majd még fél hónapon keresztül segítettek összegyűjteni a cédulákat hóesésben vagy esőben – tehetnek arról, hogy a szüleid nyugdíja az átlagkereset szintje alatt van.

Nem, természetesen nem ők tehetnek róla. Viszont ők mondhatták volna, hogy legyen olyan mondatotok, mi tényeket közöl az emberekkel. Ami felvázolja az elmúlt 20év gazdasági hatásait, elmeséli, hogy mire volt a magyar kormányzatoknak hatása, mire nem, mitől jutott idáig a közhangulat, és mire tudtok vállalkozni. A politika megújítás egy olyan lufi, mi már akkor kipukkant, mikor még fel sem fújtátok.

(ilyenek a tények: első rész)

(ilyenek a tények: második rész)

Megkérdem én, a Vértes utolsó gondolataira hivatkozva, hogy az ellenzék (legyen az bármilyen is) mikor vezette le azt papíron, és mutatta be a köznek, hogy az államháztartás működési módját miként kívánja átalakítani? Tudod, azt, amibe most döntjük a pénzt még mindig, és ami nyeli is rendesen.

Mondhatni odavagyok a boldogságtól, hogy azok a srácok és lányok, akikkel szabadidőnkben nekiálltunk összerakni az első életképes hazai zöld pártot, amelyik nem csak névleg szocialista és amelyik legalább annyira a parasztoké, mint a bringásoké meg a kalózoké most mind személyesen felelősek azért, hogy a maszop Orbán Viktorról festett lázlámai valóra válnak.

Aki kimondja, hogy zöld párt, arról megint a levegő munkacsoport jut eszembe, és feláll a hátamon a szőr. No meg a zárjuk be mostan az atomerőműveket, című baromság, mit el nem tudom képzelni, hogy ki képes bezabálni. Húzzanak bálnákat menteni, annak legalább értelme van..

Az igazság az, hogy ha tudjuk, hogy az egészet nekünk kell végigtolni, szerintem nem vágtunk volna bele. Nagyon nagy koppanás volt 2008. decemberében – főleg az alapítóknak – amikor két hónapnyi publikus jelenlét után sem kezdtek el tódulni a tagok és rájöttünk, hogy ezt a pártot senki nem fogja sikerre vinni helyettünk. Addig az volt a koncepció, hogy megcsináljuk mi a vázat, ti meg politizáljatok (mármint azok akiknek ez a hivatása). Ehhez képest most olyan arcok viszik a pártot (és erre próbáltam utalni legutóbb is) akik a munkájukat feladva bevállalták, hogy néhány éven keresztül bizonyítják ennek az országnak, hogy lehet más a politika.

Ha ebbe beletartozik a Vágó Gábor, akkor legyetek szívesek kirúgni, vagy munkát találni neki, mert előbb fogjuk az orbánt könnyes szemmel “vanszolüüüsönt” hallgatni, mint egy olyan palit, kinek fejéről már csak egy bohócsipka hiányzik, és mehet a cirkuszba. Hiteltelen! Érted? Nehogymár arra bízzam az életem, ki egy méretben passzoló inget sem képes felvenni egy interjúra….

Létezik olyan, hogy öngondoskodás, hogy büszkeség, hogy konstruktivitás, hogy függetlenség, hogy életminőség, hogy részvételi demokrácia, hogy élhető városok. Igen, mindezek elérhető dolgok kicsiny hazánk számára is, ha kellő számban akarjuk.

Te csak egy pártot látsz bennünk, amelyik nem olyan mint a többi, de ennek konstrukciós okai vannak. Ha szerencsénk van, soha nem fog egy LMP tag értelmetlen de nagyhatású szónoklatokat mondani, mivel mi pont nem a hatalmat akartuk megragadni, hanem az emberek képzeletét, ahogyan a védegylet alapító szlogenje is mondja. Szerinted csak szónokok kellenek. Szerintünk viszont épp eleget ártottak ennek az országnak a szónokok ahhoz, hogy magvas mondanivaló nélkül ne engedjük ki őket a nyilvánosság elé.

Kellő számban akarjuk ezeket! Úgy 10millióan. Aki nem ezt akarja, az hülye. Csakhogy ehhez nem a bányászok írják a törvényeket, alakítják át az államot. Ők csak szavaznak. Arra, ki a legjobban szónokol erről.

Nem! Én olyan pártot látok bennetek, mint a többi, viszont az a különbség, hogy amennyivel fiatalabbak vagytok, annyival kevesebb, konkrét koncepciótok van. Amit ti elmondtok, azt már 20éve, ezren elmondták. És? Biztos van új a nap alatt. Vagy nincs? Lehet, azért találnék egy-két ilyet, ha politikai babérokra törnék.

Az emberek képzeletét akarjátok megragadni, és nem akartok hatalmat, irányítást? Akkor minek vagytok ott? El lehet menni mondjuk újságírónak, aki a világot bejárva elmeséli, hogy máshol milyen boldogok az emberek, ott milyen értékek vannak, és ezzel csak úgy szárnyal majd a képzeletünk.

Nem, nem kellenek szónokok! Igazad van! Végülis tök jó dolog lehet mondjuk az elkövetkezendő 10-15 évben a bejutási küszöb környékén ingadozni. Akik most bent vannak a parlamentben, azok megkapják a fizut, az önkormányzatoknál is beestek egy páran, akiknek nem lett hely, az így járt.

Kicsit olyan ez a poszt nekem, mintha odalépnél a bölcsőhöz és elkezdenél üvöltözni az egy éves csecsemővel, hogy miért nem beszélsz bazmeg!? Lehet, hogy neked van igazad és ha a gyerek nem lesz perfekt japán, orosz és angol 3 és fél évesen, akkor arccal lefelé fog a csatornában úszni az 5. szülinapján. De ettől még nem tetszik az anyjának amit művelsz vele és talán most már legalább megérted az első reakcióját…

Nekem totális jogom van ilyen posztokat írni. Tudod miért? Mert ÉN fizetem azokat az embereket, kik ott lebzselnek a tisztelt házba. ÉN fizetem az önkormányzatomnak az adót. Az ÉN fizetésemet feji meg a kormány minden hónapban, az ÉN általam vásárolt termékek árát feji meg 25%-al, az ÉN nyugdíjamat akarta lenyúlni, az ÉN fejem felett hoz olyan törvényeket, mire ÉN nem jogosítottam fel, mert ÉN a rémálmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyenre képes.

Tehát, jogom van a kritikához, bármilyen szélsőséges is az, és ezt a jogomat ÉN 3év múlva érvényesíteni fogom szavazatként az első olyan gyülekezet javára, aki végre koncepciókkal rendelkezik, és nem lufikkal.

4 Responses to Visszanyúl és válaszol….

 1. Rigó szerint:

  Drága Zap!

  A fölös trollkodástól eltekintve végre eljutottunk a lényeghez: Fogalmad sincs a koncepcióinkról és ez viszont elsősorban a mi kommunikációnk hibája.
  Ha a konkrét koncepciók érdekelnek akkor itt bogarássz: (bogaram! 🙂
  http://lehetmas.hu/rolunk/letoltheto-dokumentumok/ Mivel nem engedte egyesével belinkelni a koncepciókat az okos blogszűrő…

  Atomtémában valóban béna volt az a flashmobszerűség, mentségünkre legyen mondva, hogy az EGP legalább annyira szervezetlen mint mi. Ha kiráz a hideg a zöldektől akkor nézd meg a HOME-ot aztán gondold újra… Atomtémában a közleményeinket mérnökemberekkel és szakértőkkel raktuk össze, nem kis viták árán:
  http://lehetmas.hu/hirek/12278/magyar-atom-uj-kerdesek-es-valaszok-fukusima-utan%E2%80%9D/

  Paks bővítése pedig jelenleg tényleg szükségtelen és tönkre is vágná a gazdaságot:
  http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/12004/a-kormany-adja-fel-a-paksi-eromu-bovitesenek-tervet/

 2. Zaphod szerint:

  [Rigó]:

  Jó, akkor most Szél Bernadettnek üzenek, mert úgy látom, hogy bár választmányi szóvivő, mégsem tartja magát ahhoz, hogy Lehetne Más a Pol… kommunikáció.

  Ötezerszer elmondtam, leírtam, már tök unalmas, és látom, tök értelmetlen is, de azért megpróbálom most utoljára.

  Ha másként próbálok gondolkozni, mint az eddigi idióták, akkor bevonzom magamhoz az embereket, őszinte tájékoztatóval.

  “Magyar atom? Új kérdések és válaszok Fukusima után” címmel indított kerekasztal-beszélgetés nem egy olyan téma, mit gyorsan meg kell írni, mert fő hír, és 10perc alatt le kell adni az anyagot, mert megy a cucc a nyomdába. Tehát, van rá idő. Mi van akkor, ha az ember gyermekét az érdekli, hogy ott mi hangzott el, és nem az, hogy a zelempének mi a véleménye? Mert valószínűleg érveket ütköztettek, amiről egy büdös szó sincs. Ezt a cikket elfogadom a fidesz, mszp, és az összes párt kommunikációs csapatától. Viszont akkor mitől más itt minden?

  Kifejtem:

  Bevezető: Milyen buli, milyen okból, hol, kik vettek rajta részt.
  Téma: Lakosság bővebb tájékoztatására irányuló kérelem, fukusimai katasztrófa csaknem párhuzamba állítása a magyar helyzettel, megújuló energia, megint Fukusima, és itt már egy mondatban megjelenik, hogy az atomenergiával foglalkozók, és a zöldek ellenkező véleményen vannak, de ez majdnem eltűnik a szövegben.
  Lezárás: Köll a nép felé a kommunikáció, mert az fontos.

  E mellett az oldal nagyobbik hányadát képek foglalják el, “Image” felirattal. Vicces. Most nem mondod azt, hogy bármennyire is komolyan vehetném én ezt? Azért nem láttam eddig, mert ugyan kit érdekel?

  Elmondom neked, meg mindenkinek, meg az egész világnak, hogy ez egy kalap szar, és aki ezt a cikket megosztja a világnak úgy, hogy így lehet más a világunk, az még nálam is hülyébb.

  Hogy lehet ez más? Megmondom, nehogy az a vád érjen, hogy csak pofázok itt…

  Bevezető: Milyen buli, milyen okból, hol, kik vettek rajta részt. (eddig jó)
  Téma: Fukusimai atomerőmű katasztrófája. Lehet e párhuzamot vonni a japán erőmű, és a magyar erőmű között, bármilyen formában is? Előfordulhat az országunkban hasonló katasztrófa? (ezzel a pánikkeltés lezárva) Az atomenergia költségei, problémái, veszélyei. A zöldek (és a föld) vágya a megújuló energia iránt, az atomerőművek felváltása az új technológiákkal. A jelenlegi, új technológiák bemutatása, előnyei, hátrányai, költségei globálisan kezelve, mert ugyebár mind ugyanazon a bolygón lakunk, ebben a helyzetben nincsenek határok. Bemutatás a kutatás-fejlesztés körben, azaz mennyi idő alatt, milyen új technológiák lehetnek elérhetőek, az eddigiek miért nem, és milyen politikai, gazdasági érdekek állnak ezek ellen, mi lehet erre a megoldás? A jelenlévők kérdései, azokra érkezett válasz, kiegyensúlyozva mindkét fél számára.
  Lezárás: Az lmp hivatalos véleménye ez ügyben, tervei a közeli, és távoli jövőben.

  Ezt, egy bármely, kommunikációs szakon végzett lmp fan is meg tudja írni, sőt, meg kell hogy tudja írni. Esetleg jó egy unatkozó nagyi is…

  Így lehet más valami! E nélkül tök mindegy, hogy Júdeai Népfrontnak, vagy Júdea Népe Frontnak, esetleg Júdeai Nemzeti Frontnak hívnak titeket, mert csak követitek az évtizedes hagyományt, minekokán számomra csak köpködők vagytok, egy a sok közül.

  Szóval legyél szíves legközelebb olyan cikkeket reklámozni (mik első körben nem véletlenül kerülnek a blogon moderálás alá), amik megütik azt a mércét, miszerint lehet más….

  Köszönöm!

 3. Rigó szerint:

  Nesze egy részletesebb cikk:
  http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/13395/nem-errol-volt-szo-az-orban-csomag-szamokban/comment-page-1/#comment-11200

  Én nemjártam kommunikáció szakra, de a sajtósaink elvileg értik a dolgukat. Annyit tudok, hogy a hosszabb közleményekből semmi nem jelenik meg. A pártálláspont, meg a program más dolog, te inkább arról beszélsz. Az is van, 95%-ban csak el kéne fogadnia a kongresszusnak. Azért a témában azért találhatsz még pár közleményt, amiből szépen összeáll a kép itt:
  http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/12004/a-kormany-adja-fel-a-paksi-eromu-bovitesenek-tervet/

  De amúgy jogos az észrevételed, csak egyelőre mi megyünk a hegyhez, mert a próféta is így csinálta… 🙂

  Amúgy Heppy Borzdéj vénember!

 4. Zaphod szerint:

  [Rigó]: Kösz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com