…., terjeszkedj, keresd, tömd ki a piaci réseket, próbálj szeleteket kiszakítani innen, onnan, amonnan, csináld, csináld, kell a profit, gyerüüüünk! Keresd, kutasd a konkurenciát, legyél te az első, az előtted lévők innovációinak meglovagolásával, vagy ötleteik ellopásával, felvásárlásával, hízz, hízz minél nagyobbra, hatalmasabbra, hogy képes légy irányítani, vezetni, megmutatni az irányt, amerre vinni akarod a világot, ha jó, ha nem.

Így látom én a Google-t már hosszú évek óta. Illetve így látom már azóta a világot, mióta az nVidia felvásárolta a 3Dfx-et, illetve annak elképesztően innovatív megoldásait, de így láthattam volna akkor is, mikor Bill Gates elindult a pályáján, és sok-sok emberen átgázolva olyan szörny képződött, mi a M$, manapság.

Onnan jutott az egész az eszembe, hogy suttog a világ, miszerint május környékén a Google megjelenik saját táblagépével. Erre én merő ártatlan fejjel, csak úgy, mert ma olyan napom van, felteszem a kérdést, mi úgy szól, olyan egyszerűen, hogy: Minek? A Google+, illetve a Facebook megrogyasztására irányuló kísérletnek buktája tán nem volt elég ebben az ötéves tervben?

De komolyan! Minek? Ez kb. olyan, mint amikor az inkák azt mondták, hogy akkor most mi előkapjuk dárdáinkat, kiélezzük tőrjeinket, és ágyékkötőben nekiugrunk Pizarro puskás, páncélos csapatainak. Tök értelmetlen csata, minek kimenetelére pocsék szorzóval mentek a fogadóirodák, az inkák meg a harc után még jobban elfáradtak, hiszen egy rakat hullát kellett elcipelni oda, ahová az inkák a hulláikat akkoriban cipelték.

Aki nem látta, az nézze meg a weben, vagy menjen be egy Apple kereskedésbe, azt tekintsen rá az „új” (vagy „régi”) iPad-ra, kérjen bemutatót, mondjuk az iPhoto-ról (főleg arról), és ezek után vegyen úgy bármilyen vasat kínos röhögés, vagy sírás nélkül, min Android op. rendszer van. De most komolyan! Itt még az ár sem baszik egy öltést sem, hiszen nem egy MacBook Pro-ról van szó, minek az áráért pont három felsőkategóriás noteszgépet veszek, vagy egy használt autót. Nem egy gyorsban kell megvenni termék, egy nincs idő rá spórolni cucc, hiszen az ember gyermeke akár egész életén át totál jól elvan mindenféle táblagép nélkül, de ha már úgy dönt, hogy, akkor miért ne spóroljon még plusz három, avagy négy hónapot?

Elképesztő tudás, és teljesítmény, full innováció. És ebbe be akar szállni a Google, már hardveresen is… Most ugyan hogy tud felülkerekedni az Apple jelenlegi szoftver kínálatán? Megjelenni egy „új” vassal? Illetve egy külső gyártó átcímkézett vasával? Leutánozni az almásokat, csak zöldben? Tudom, kicsit zöld, kicsit kemény, kicsit savanyú, de a miénk. Olyan robotos, és az biztos tetszik a sok Asimov rajongónak.

Ahhamm… végülis, amíg a fűbe szarunk, addig vannak galacsinhajtó bogarak is.

Tagged with →  

2 Responses to Terjeszkedj, terjeszkedj….

 1. Sir Artemon szerint:

  Szerintem meg kell a verseny az Apple-nek is. Konkrétan azért, hogy még inkább levigye az árait, illetve, hogy olyan megoldásokat találjon ki az eddigiek helyett, amely a google rajongók számára is figyelemfelkeltővé válhat.

  De fogalmazzunk úgy, hogy számomra az a fajta elitizmus, amit az apple árai és felhasználókat egybetömörítő és az adataidat központi rendszerbe gyűjtő megoldásai nyújtanak, kissé sznob, és ezen keresztül kiszolgáltatottá tevő megoldás. Teljesen függsz az apple felhőtől, amibe nem tudsz beleszólni, és belenyúlni, és ha a rendszer kilök magából, magányosabb leszel, mint egy hibás borg. S ez megtörténhet. Ugyanakkor birtokolja az összes adatodat.

  Az android a szegénygyerekek játéka. Minden érved elfogadható mindezek ellen, hogy a szabad prédaság milyen veszélyekkel fenyeget, mennyire sok olyasmit is ráhúzhatsz a vasadra velük, amire semmi garancia nincsen, sőt, akár tönkre is teheti azt, de ettől függetlenül nem csinálja ezt az elitista magábaszippantó tendenciát a felhőjével. Megkapod vele azt a szabadságot, amit minden kütyüfüggő lázadó a magáénak akarna érezni, hogy ne azt élje meg, a vas és az oprendszer, ill. ezek gyártója kontrollálja őt. Az apple felhős rendszere egyeseknek túlságosan ködös.

  Teljesen rendben van ez így. Kell a versenytárs. A profik mindig kivárják a végét.

  • Zaphod szerint:

   Az elitizmus az bizony így van. Az árak? Az árak csak itt, Európában horrorszerűek. És minek vinné le őket? Veszel egy noteszgépet tőlük, és pont addig fogod használni, míg rá nem hajt egy tanker hajó. nem kell vasat cserélned, mert új programok jönnek ki, nem fogy el a hardver az alkalmazások alatt, akár két vindózos noteszgépet is kidobsz a kukába, míg úgy döntesz, hogy megszabadulsz az almás gépedtől, mert nincs miért. Nincs össze-vissza írt driver csomag, nincs teleszórva agyatlan programozók által írt szeméttel, nem ír rá minden második kölyök, különböző vírusokat. miért ne legyen 30-40%-al drágább, mint a többi szemét?

   Nekem sincs pénzem apple cuccokra, majd’ 20 éve küzdök a mocsokkal, zavar az elitizmusa, mert nem lehetek benne. A verseny meg – ha végignézed az utóbbi évtizedeket – az apple, és az apple között van, hisz a világ csak próbálkozik lekövetni azt, amit Jobs útnak indított. Egyetlen egy példát tudok mondani, így első blikkre, minek okán nem uralja a világot, az pedig az Office, a táblázat, és főleg az adatbázis kezelés elhanyagolása. Ez volt a nagy ötlet, mi Gates agyából kipattant, és ezért szopok azzal néha, hogy nincs az a mennyiségű memória, mi elég lenne az olcsó vindóznak.

   Adatbirtoklás?
   A google sasolja, hogy mit nézel a weben, kezeli a fotóidat, fotózza az utcádat, nézi a leveleidet, és küldi a “célzott” reklámokat, figyeli milyen online doksikat hozol létre, milyen videókat töltesz fel, miket nézel, tudja kit hívsz, kinek milyen sms-t küldesz, milyen játékokat játszol a telefonodon, milyen könyveket olvasol. Tulajdonképp mára mindent felügyel, mi a hálón, és a hálón kívül történik.
   Akkor ki az adatbirtokló? 😉

   A google nem más, mint a nagy testvér. Lehet, hogy az amcsik minden tudnak, a titkosszolgálatuk által létrehozott milliárd dolláros megfigyelőrendszerek használatával. Csekkolhatják az egész földet, az összes kommunikációt. Viszont a google azokat is figyeli, kik a milliárdos megfigyelőrendszerek mögött ülnek. És ez a horror. Ez a fő ok, amiért “nem szimpatizálok” velük. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com