Sok közöm már nincs a taxisokhoz, azon kívül, hogy közöttük nőttem fel, 90 októberében én is cipeltem ki hozzájuk a zsíros kenyeret, meg a teát – közben valami buzi megfújta a bringám, kit remélem elütött azóta valaki – serdülő alkalmazottként pedig elég sűrűn kellett taxizom, mivel elég sokszor akkor ébredtem, mikor már dolgozni kellett volna. Többet tiszteltem őket az utakon, mint ahányszor lebunkóztam, amúgy meg akkor használom őket, ha már minden kötél elszakadt, mert….

Mennyibe kerül ma a taxi?

Decemberben köllött megtudnom. Az útvonal dohány-keleti-ferihegy volt, mi ca. 21 km., 31 perc. Erre én fizettem 7rongyot, jattal (hhahhh…). Ez egy hivatalos tarifa, mindenki lecsekkolhatja, ennyibe fáj ma a taxi.

Mibe, ha autóval megyek? 532 Ft. Köhömmm…

A keletitől már egyedül mentem, és szóba elegyedtem a faszival – ki amúgy rákérdezett, hogy rágyújthat, én akarok e, de csak bólintottam, és rákérdeztem a “szokásosra”, hogy miként megy a bolt mostanság, mire megnyílt, és mesélt. Azt mesélte, hogy ő egy büszke ember. Nincs rádió, nincs diszpécser, az autót 170e-ért bérli havonta, és soha nem volt elmaradt csekkje, számlája (akkor még nem tudtam, hogy mennyit fizetek), szóval tulajdonképp boldog.

Mivan?

Oké, én vagyok Béla a taxis, és törekszem a boldogságra, szóval számoljunk!

  • 170e-ért bérlem a vasat, mi 21nap/12órával, az óránként 675 Ft
  • 21 km-t tettem meg, mi 532 Ft-ba került (és akkor nem bótoltam a benyóval, hanem hülye fejjel beálltam a kútra – láttál már taxist tankolni?)
  • 20 Ft-ot számolsz avulásra / km, szóval az 420 Ft.

Az össz. költségem erre a fuvarra 1627 Ft., tehát kerestem 5373 forintot 31 perc alatt. Ha havonta huszonegy napon keresztül ezt megcsinálom négyszer (tehát utast szállítok napi 84 km-en keresztül), akkor kerestem 429 844 forintot, miből levonom a havi kötelező költségeim (tagdíj, tb, műszaki, casco, maradék bérlés, faszomtudja, tehát 200-230e) akkor kerestem nettó 200at. És most a becsületes taxisról beszéltem, csak 1600 km fuvarral havonta, aki max. annyiban hazudik, hogy a könyvelője vigyázz arra, hogy minimálbéres legyen…  Namost, az utóbbi mondatból egy igaz állítás sincs, szóval a végösszeghez dobálhatsz szorzókat.

Nettó min. 200 ért mereszted a picsád a volán mögött, kiolvasol hetente két könyvet, ott lopsz, ahol csak tudsz, szidod a világot, mert  – uramisten – meg akar változni, és új trendek felé mozdul, mint pl. az UBER. Na menjél te a francba…

Holnap reggel 4:50 magasságában én is lezárom a gyorsforgalmit, mert tiltakozom! Ellenetek.

Tagged with →  

One Response to Taxis tüntetés? Akkor számoljunk már egy kicsit….

  1. Sir Artemon szerint:

    Na, ehhez képest Ferihegy-Kálvin-tér volt a külföldi utasnak 18 000 taxival. Uberrel vissza 4900. Mesélték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com