„Olyan szájszagom van ettől a szendvicstől, hogy rá lehet feküdni! Mit ettem?”

Más!
Elmondja valaki nekem, hogy mi a franc értelme van 2011-ben, egy olyan országban, ahol legalább egy számítógépet képesek már használni helyesen, a népszámlálásnak?
De most komolyan!
Mert tudjuk, hogy ki születik, és ki hal meg. Ki kap állampolgárságot, és ki mondja azt, hogy viszlát, és kösz a halakat. Azt is tudjuk, hogy ki, és milyen iskolát végzett el, azt is, hogy ki dolgozik (bevallottan). A nemekkel is nagyrészt tisztában vagyunk, legalábbis elméletileg (bár én egyre többet buzizok…). Számoljuk a betegeket, a nyugdíjasokat, az egyfülűeket, a szőkéket, és az annak látszókat. A hajléktalanokat megszámolni pedig pont annyira reménytelen, mint engem megtalálni a számlálóbiztosoknak, vagy rávenni arra, hogy kitöltsem, és feladjam…
Akkó meg minek? – teszem fel ezt az egyszerű kérdést. Ez valami hagyományos népi sport?

Tagged with →  

26 Responses to Szösszent…..

 1. Sir Artemon szerint:

  Kistérségekben nem igazán van sem számítógép, sem születések ill. halálozások számontartása a megfelelő formában. A temetéseket ugyan számontartják, de még élnek-halnak olyan idős emberek, akiknek nincs bent az adata a számítógépben. Őket próbálják felmérni.
  A sikert illetően nem vagyok biztos. Majd megkérdezem a szociológus kutató barátomat erről.
  Egyébként én sem hiszek ebben. Mi van, ha nem találnak otthon? Mi van, ha két helyen találnak meg otthon? Sőt, és ha három helyen?!

  • Krisz szerint:

   Többször próbálkoznak és ha nem vagy otthon, lenyilatkoztatják a családot rólad. Ha teljesen kimaradsz, statisztikai hiba leszel 😉

  • Zaphod szerint:

   A minap vittem haza egy cimborámat vidék országba. Mutatott olyan kistérséget – illetve az utat, mi oda vezet – ahová egyszer véletlen betévedt az óvatlan yard, majd jöttek a fekete ruhások, hogy ki tudják őket hozni.
   Megnézem a népszámlálót, hogy oda bemegy…. 😉

   • szasa szerint:

    Szégyen. Na nem az, hogy a cimborádat haza vitted, hanem, hogy idáig süllyedt ez az ország. A rendszerváltás óta nincs becsülete a rendőri szakmának. (Most tekintsünk el attól, hogy akkor is zsebre bírságoltak.)

    • Zaphod szerint:

     No kérem, ez az egyik eredménye annak, hogy tönkretesszük a vállalkozásokat, nem teremtünk munkahelyeket, nem iskolázunk pálcával, nem teszünk oda yardot, ahová kell, csak bokrokba dugdossuk őket egy traffipaxszal, és még sorolhatnék egymillió okot, amiért ilyen települések léteznek, méghozzá nem is a világ végén, hanem Bp. 40-60 km-es körzetében.

     Ők mondjuk csak arra jók nekünk, hogy 4évente beüljenek egy teherautóba, vagy egy buszba, és 500forintért elmenjenek szavazni arra, aki fizet nekik 500 forintot.

     És ez egy annyira komplex téma, hogy ez a blog biza kevés hozzá….

 2. Sir Artemon szerint:

  Ja,a szájszaghoz: sajt vagy felvágott, esetleg margarin vagy vaj. Ezek mind durván tartalmaznak kellő mennyiségű mérget ahhoz, hogy a gyomrodban rothadást okozzanak és attól legyen szájszagod. Ha házi készítésű készítményeket eszel, azok többnyire nem csinálnak ilyet. Majd figyeld meg!

 3. szerint:

  Statisztikailag fontos, meg mit tudom én. A neten többet lehet hazudni. Egyrészt.
  Másrészt meg attól tartok, ha ez így rá lenne bízva egy hivatalra … Hacsak nem a NAV-ra ugyebár, mert ők azért talán még azt is tudják, hányszor gondoltál a titkárnőre. 🙂
  Különben meg ki lehet tölteni neten is, szóval nem kell megismerkedned a biztossal sem.
  Az egyébként tök vicces, hogy engem tavalyelőtt Amerikában is megnépszámláltak, úgyhogy kettős nép vagyok.
  De bizakodjunk, ez alapján majd nagyszerű stratégiákat eszelnek ki az ország irányítói. Vagy megemelik a saját fizetésüket. Valamelyiket a kettő közül…

 4. Zaphod szerint:

  Ezek szerint ti aztat monnyátok, hogy szükség van személyes megnépszámlálásra, mert nem rendelkezünk erőforrásokkal ahhoz, hogy elektronikus formában, mondjuk 5 hivatal elektronikus adatbázisához odategyünk egy “+” jelet? Viszont bármilyen autó tulaját előkeríti nekem a yard pillanatok alatt, mint ahogy ennek tanúja is voltam.

  Ahhammm… Akkor jó!

 5. Évika szerint:

  Azért ez mókás… most olvasom éppen, hogy a héten hozzák ki a számlálóbiztosok a kérdőíveket. És “aki október végéig nem adja le a kérdőívet, szabálysértési eljárás indulhat ellene, ugyanis a népszámlálás mindenki számára kötelező.” akkor most tudják vagy nem tudják??

 6. EGO szerint:

  Pénz.
  Ennyi.

 7. EGO szerint:

  Okt.16-ig lehet kitölteni a neten.
  Okt. végéig lehet papíros formában.
  Bírság nem gáz; ~ 30e FT /ha nem veszel részt ebben az egészben/.
  Előzőnél 10 esetben volt eljárás, most -szerintem- nem lesz.
  Első körben a lakás- és egy személyi kérdőív landol a p.ládában.
  Aki neten kitölti azt elvileg nem keresik fel személyesen többet (feltételezve, hogy ellenőrzik a gépen befutott adatokat, ez különben napi szinten kötelező).
  Kb. ennyi a lényeg:)

 8. Zaphod szerint:

  Áhhámm… Szóval akkor ha nem jelentem be, hogy vagyok, akkor azt kiszúrják, hiszen tudják, hogy vagyok. De mi van akkor, ha nem tartózkodok az országban, és mondjuk nincs hozzáférésem az ügyfélkapuhoz, mivel azt is személyesen lehet csak kérvényezni? Akkor tudják, hogy vagyok, és majd beírnak valamit? De ha beírnak valamit, akkor….

  Ellenben mi van akkor, ha holnap mindenkinek teleszalad a töke ezzel a kibaszott országgal, és az utolsó a határnál lekapcsolja a villanyt? Hüümmm… mondjuk akkor könnyű dolga lesz a népszámlálóknak. Csak a buzi politikusokat kell összeszámolni, nekik meg van egy adatbázisuk ugyebár….

  Kávét kell innom!

  • Krisz szerint:

   Nem kell ügyfélkapu, hanem postáznak egy csak erre vonatkozó egyedi azonosítót. Ha nem nyilatkozol azon, akkor kimennek házhoz, és a családdal töltetik ki a Te adatlapodat is. De a néni meg fogja kérdezni, hogy tartósan élsz-e külföldön (pl. tulipánt szedsz Skóciában évi 12 hónapban), mert akkor ki kell hagyniuk. Szóval ha naggggyon nem akarsz benne lenni a magyarság cenzusában, beszéld meg az ősökkel, hogy tagadjanak le. Ennyi 😉

 9. Krisz szerint:

  Na, kezdem kicsit úgy érezni, hogy olyan érvelés alakul ki, mint az EU szavazásnál, amikor a legfőbb ellenérv az volt, hogy nem lehet majd mákos gubát enni. A népszavazásra 10 évente kerül sor, és a felmérés tartalma messze bővebb annál, mint ami 5 adatbázisból összedrótozható lenne. Azért mert az a neve, nem azt jelenti, hogy csak a népet számolják. A személyes kimenetelnek egyben az is a célja, hogy adatbázisoktól függetlenül felmérjék (bemondásra vagy megfigyelés alapján), egy adott lakásban hányan élnek, mi a lakás komfort fokozata, mekkora a m2, és ezáltal mennyi az 1 főre jutó m2. Mert ez az adat – sajna – nem érhető el máshogyan. Persze van nagyszerű személyi nyilvántartó meg földhivatali nyilvántartó, csak épp az utóbbi gyakorlatilag a földrajzi számokat tartalmazza elektronikusan, főleg az 1980 előtt épült házakról és lakásokról (amik a lakásállomány min. 70%-át teszik ki). Vagy másik példa, az 1960 előtt születettek iskolai végzettsége, foglalkozása stb. biztos hogy hiányosan szerepel a fantasztikus adatbázisokban, és ugyan ők “kipörögnek” előbb-utóbb a rendszerekből, de addig jó lenne valami reális képet látni, legalább 10 évente. Mert azokban biza csak olyan adat van, amit beleöntenek. Persze lehet azt mondani, hogy neked ezek az adatok feleslegesek, ahogy az is, hogy egy kisebbséghez, valláshoz, kistérséghez hányan tartoznak, de szerintem sok embernek a munkájához szüksége van ezekre (és nem csak a politikusokra és az őket támogató szürke közszolgákra gondolok), így a személyes véleményem, hogy tiszteljük meg őket azzal (meg a kérdező biztos nyugdíjas és egyetemi hallgató néniket bácsikat), hogy válaszolunk a béna kérdéseikre. És akkor kávé! 😉

  • Zaphod szerint:

   – Az egy főre jutó m2 kideríthető a lakcímkártyából (sz.ig.-ból), tehát benne van a nyilvántartásban.
   – A ház, lakás, akármi méretét is tudják, mert egy kurva fát sem vághatsz ki a kertedből, csak mondjuk olyan indoklások keretében, hogy 5perc múlva rádől a házra, és 3embert fog megölni, tehát sürgős a vágás (erről vannak képeim…otthon…), tehát nincs építkezés, átalakítás dokumentálás nélkül, szóval elérhető. Sőt! Azt is hozzáteszem, hogy egy medencét sem építhetsz bevallás nélkül, mert a rohadékok lecsekkolják a google maps-ről a telkedet. Garázsról meg ne is álmodj, ha csak nem rendelkezel a garázs kivitelezésére szánt összeg kétszeresével, meg elég nyugtatóval, hogy megküzdj az önkormányzat bürokráciájával.
   – A 60 előtt születettek iskolai végzettsége ott van az előző népszámlálás adatai között, meg az az előttiben, meg az az előttiben, stb.
   – Ahhoz, pedig hogy vallásilag hova tartozom, senkinek semmi köze nincs, bár én mindenkinek bevallom, és nyíltan beszélek róla, mint tudjátok…

   Nem viccből, vagy kötözködés gyanánt teszem fel a kérdésem, hogy minek ez a baromság, mikor úgy perc pontossággal tudunk mindent az itt élőkről, sőt, talán még olyat is, mint én speciel nagyon nem szeretnék, ha tudnának…. Komolyan nem értem, mert egyszerűen nem lehet olyan adat, mi hiányzik az előző, vagy a 20évvel ezelőtti népszámlálást követően a rendszerből.

   Bónuszként, a működő adatbázisokról annál nagyobb érv nincs, mint ez a cikk…

   Szóval, ha azt mondja nekem valaki, hogy azért kell népszámlálás, mert valakinek jól jön az az x milliárd, mit erre elbaszunk, akkor arra rábólintok, mert ilyen a világ, ez van, de hogy ennek a szükségességét a 21-század ebben a felében senki nem tudja megmagyarázni… 😉

   • Sir Artemon szerint:

    Számomra az a durva, hogy megbüntetnek azért, mert nem engedem, hogy olyan adatokat szedjenek ki belőlem, ami személyes adatom, és csak rám tartozik. Pl. vallási hovatartozásom. Pár éve még nem volt kötelező nyilatkozni ezekről.

    Arról nem is szólva, hogy én nem szívesen engedek be a lakásomba senki idegent, hogy azt kutakodja, hogyan élek, és ez mennyire jó nekem, vagy sem az ő véleménye alapján. Néha úgy érzem, ez az egész arra jó, hogy kémkedjenek utánam, legálisan. Ami szerintem reálisabb, minta szimpla paranoiám.

    A népszámlálásnak pont azokon a helyeken volna értelme, ahonnan a rendőrt is feketeruhások hozzák ki. De oda valóban, ki jut el?

    A kiküldött kérdőíveken meg csak röhögni tudok.

    3 évig diagnosztizáltam pedag. intézetben. Jártunk ki kistérségekbe felmérni gyerekeket. Volt közöttük olyan gyerek – sajnos nem egy, és nem is pár -, akik 12-14 évesen sem írni, sem olvasni nemm tudtak tisztességesen. De nem hogy ők, az édesanyák sem. Akkor miről beszélünk?!

    Megint kit fognak megszámolni rendesen? Aki “rendesen” él, értsd ez alatt hogy olyan színvonalon, ami emberhez méltó. Az emberhez méltót pedig értsd, ahogyan akarod, de ahogyan én élek, a világ népességének 70%-hoz képest luxusnak számít.

    Biztosan ismeritek a hazugság fokozatairól szóló viccet: elhallgatás, ferdítés, füllentés, hazugság, statisztika.

    • EGO szerint:

     A vallási hovatartozásra NEM kötelező felelned!Ezt honnan vetted? 10 éve sem kellett és most sem köteleznek rá.

     Beengedni meg nem kell senkit, ezért célszerű neten kitölteni (így elkerülhető, hogy a nevedet mégis ráírja a kocsiban meló után a sz.biztos;)hehe

   • Sir Artemon szerint:

    Cikkre: inkább tetemoszlop! 😀

   • EGO szerint:

    Hááááááááááááááááááááá nem azt írtam neked első válaszomban “Pénz. Ennyi”??:)))))

 10. EGO szerint:

  ZAPHOD:
  Én a tényeket írtam le röviden-tömören, nem foglaltam állást:)
  Ügyfélkapu meg nincs…ha külföldön vagy anyucid/csajod stb.(akinél anno laktál kis országodban) bediktálja neked a p.ládába bedobott kódocskádat s azzal ki tudod tölteni Amerikában is (neten).
  Ennyi.
  Menjél inni kávét:)

  • Zaphod szerint:

   Nem kell több kávé, mert meghalok teljesen! 😉

   • EGO szerint:

    Ugyan, neked abból sosem elég:)
    Különben meg kössszzééppppeeeen, hogy így megbonyolítottad írhassak olykor;)Vagy ez volt a cél???öööö….hm.

    • Zaphod szerint:

     Ezzel próbálom rávenni az embereket, hogy használjanak Opera böngészőt, mert akkor csak egyszer kell beírni az ember gyermekének a nevét, e-mail címét, azt jóccak… Legközelebbi látogatáskor már automatikusan ki van töltve a kötelezőleg kitöltendő. 😉

 11. EGO szerint:

  Jelentem ez nem jött be:)
  Én nem azt használom, DE megjegyezte:)
  EHheheheheh:)
  Ellenben a képem így nincs kint s biztos nagyon hiányzik neked egy fekete cipellő:)))érzem.

  • Zaphod szerint:

   Igen, gondoltam veszek is egy olyan fekete cipellőt, de nem illik egyik rúzsomhoz sem… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com