Totál nem érdekel, hogy ki, és miként fotóz. Nem más képe nem érdekel, csak egyiket sem akarom véleményezni. Mert mi közöm van hozzá? Bőven elég szart csinálok magam is, elég azt fejleszteni (nagy nehezen), érdekel az, hogy más épp hol tart ebben a szakmában? Ugyehogynem… De most megtöröm a jeget! Nem, bárhogy is szeretnéd, nem a különböző celebek fény-kép-művészetét, és fotográfus “tehetségét”, a képeik publikálásának “rögös” folyamatát cikizem. Lejáratják ők saját magukat, ha megnézel egy-egy általuk készített portfóliót. Az mindent elmesél. Lelki szemeid előtt van, ahogy a műteremben beállítják a páciensnek a fényeket – nagy valószínűséggel a kamerát, vakuszinkront, mindenszart – majd azt látod, hogy az ápoltunk a telefonjára lementett Nánási, vagy Szipál, Kanovits, Eifert képeket lapozza, és azon gondolkozik, hogy vajon a modell bal lába milyen szögben álljon, mert azt ő egyszer látta, de már nem emlékszik… Nem azt mondtam, hogy nem írok ilyenekről? Jah, de!

Viszont arról írok, hogy úgy döntöttem – innom kéne egy kávét – megnézem, ki és mit produkált képekben az idei AMTS kapcsán. Egész egyszerűen szörnyű. Ezért sem nézem vissza egyetlen egy képem sem, látod!? Fényképeztek ott a fiuk-lányok mindennel, mi csak a polcokról leemelhető. Volt ott mobil, kompakt, DSLR, amit csak el tudsz képzelni. És voltak vakuk. Tudod mit kell tudni a vakukról? Mármint a beépített, felépített, felcsatolt cuccokról? Hogy kapcsold ki, vagy hagyd otthon. Meg se vedd. Eskü, még én is szemezgettem rég egy SB-910 -el, potom 110e környékén, de áldom a… bármit, amiért nem szórtam el rá a pénzt, mert azóta ott lenne a táskában, nehezékként. Vagy hirdethetném 1/3 áron. A félhülyékről azt kell tudni, hogy mobillal fotóznak felpattintják a cuccot, és válogatás nélkül pofán fotóznak mindent, és mindenkit. A tanult félhülyét úgy veszed észre, hogy a vakufej a mennyezet felé van irányítva 2/3 állásban, mert azt hiszi (vagy látta egyszer valakitől), hogy akkor az majd derít. Csak az a baj, hogy ezt a technikát max 4méter magasan lévő (de akkor már olyat villansz, mint egy atombomba) fehér plafonra alkalmazzák, 16méretes belmagasságú acélszerkezetes tetőről nem sok fény csattan vissza a modellre, erre meg is esküszöm. Tök vicces, és leszarnám (most is leszarom, csak rám jött a billentyűzet pötyögtetés), ha nem láttam volna mondjuk EZ, vagy esetleg EZT a fotót.

Azt kell tudni, hogy az az autó egyáltalában nem így nézett ki. Közel sem. Egy olyan pillanata sem volt a vasnak, mikor úgy akart volna kinézni. Bár a gazdája sem volt százas, mert bebaszott az utastérbe egy ezerwattos fénycsövet, hogy megvakulj, de tutira mondom, hogy ha olyan autója lenne, amilyet a linkelt fotókon látsz, akkor nem kiállításra, hanem a bontóba vitte volna.

Ne vigyél vakut ilyen helyre! Komoly! A gépre szerelt vaku az kell a fotóriportereknek, és a …. fotóriportereknek. Ők sem szeretik, de megtanulták használni (vagy együtt élni vele). Szóval, az egy muszáj dolog, és úgyis újságba megy a cucc, ff-ben. Minden más esetben, a modellel (ember, autó, repülő, -csészealj) szemben elhelyezkedő fényforrás gáz. Szar. Kerülendő. Ócska. Vegyél egy egylábas állványt. Van két grammos, szénszálas, 10centire összecsukható, zsebben elférő cucc. Klikkeld a géped rekesz előválasztásra, nyisd tágra a szemét, állítsd be az érzékenységet, azt lődd el. A 354. szar, zajos kép után megtanulod ezt jól alkalmazni. Ennyi. Kész. Ez sem atomfizika….

Most már tényleg kell egy kávé…

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com