Figyelj! Te tényleg nem tudod, hogy mi az az RSS?

Nah, akkor tartsunk egy informatikaórát hülyegyerekeknek alapfokon, hogy lásd, milyen jó, és nemes vagyok (Hazudik! Ha nem mozgatja meg a maradék agyát rögvest, akkor vagy eret hasít precízen, vagy elalszik a fáradságtól).

Tehát, mi is ez a furcsán furcsa három betű? Kurvára nem érdekes! Úgyis elfelejted 30mp múlva, hogy ez a Really Simple Syndication rövidítése, meghát különben sem ez a lényeg.

Az RSS nem más, mint egy hírcsatorna. Nem, ez nem jó megfogalmazás ebben a posztban! Az RSS nem más, mint egy pittyegés a telefonodon, miszerint új üzeneted érkezett. Csakhogy, erre az üzenetre te előre feliratkozol. Milyen üzenetet is szeretnél kapni? Mondjuk ezt nem tudom… ne akard, hogy belelássak a lelkedbe. De mivel itt az RSS előadáson ülsz, így hát feltételezzük azt, hogy a pitty azt jelenti, a kedvenc weblapodon új cikk, poszt, hozzászólás, vagy bármi más jelent meg.

Hogy miért jó ez?

Most gondolj bele. Ha unatkozol, akkor naponta végigolvasol mondjuk 5-10-20 weblapot. Többet úgysem érdemes, mert mindegyik ugyanazt írja. Az RSS-nek az előnye, hogy nem kell feleslegesen újra és újra visszatérned ezekre, hátha az oldalra friss anyag került, elég csak megnézned az előre beállított RSS hírlistádat, és ha ottan jelzést látol (Mi mondjuk így szól: Egy új bejegyzés érkezett a tejcsárdák világa lapban), akkor elég beleklikkelni, és már olvashatod is, hogy a tehenek milyen jól termeltek az elmúlt 12órában. Ha a többi, felvett weblapon nincs új cikk, poszt, üzenet jelzés, akkor az írók, szerkesztők, korrektorok épp mással vannak elfoglalva, mint a te szórakoztatásoddal.

Elmélet eddig megvan? Érthető? Oké!

Hogy is működik ez a gyakorlatban?

Nyisd meg az Operát. Ahh… nem azt használod? Ccc… jó, nyiss meg egy weblapot bármilyen böngészővel, majd töltsd le az Operát, és használd azt.

Onnan tudod, hogy az oldal használ e RSS hírcsatornát, hogy elkezdesz kis ikonokat keresni felül, a címsorban (tudod, ahol be van írva, hogy http://www.akármivalami.bú), vagy a bal, esetleg a jobb oldali sávban…. Milyen hülye mondat volt ez? Valamelyik oldalsávban, nah.

Ilyet keress: , vagy ilyet, esetleg ilyen is van és még kb. 37millió féle.

Ha mégsincs ikon, akkor van szöveg! Mint ezen az oldalon (Bejegyzések RSS, Kommentek RSS). Ha egyik sincs, akkor … nincs… lehet ennek oka számtalan. Ezt bebuktad.

Most ezt követően kurvára nem szeretném, ha megtalálnának, azzal, hogy “Jajjj, nekem is tegyél fel!”, meg “Nekem is tegyél fel!”, mert számtalan kifogásom lesz ennek elkerülése ügyében…

Jön a feliratkozás.

Klikk az ikonra, feliratra, bármire, mi RSS-t jegyez. Ekkor (a jobbaknál) megjelenik egy új ablak a böngészőben, mi tartalmazza az oldal cikkeinek kivonatát. Ott lesz a cím, a szöveg, képek. No meg egy gomb, mi megerősíti a feliratkozást. Megnyomod. S láss csodát, a gép közli veled, hogy innentől előfizetője vagy a hírcsatornának. A bátrabbak azt is megnézhetik, hogy minden egyes hírcsatornának külön beállítási lehetőségei is vannak. Átírhatod a nevét, az ellenőrzési időközöket (ez azt jelenti, hogy 1percenként nézzük meg, hogy van e új cikk az oldalon, vagy 5óránként).

A nagyon, roppant bátrak függetleníthetik a böngészőjüktől is az RSS-t, mivel az okos programozók kitalálták az RSS olvasókat. Számítógépre, mobiltelefonra, PDA-ra, mindenre már. Itt egy csöpp ablak lesz a képernyőd akármelyik sarkában, hol feltűnnek a hírcsatornákba felvett weboldalak legfrissebb cikkei aaatóóóómatikusan. A felhasználó csak klikkel egyet, és már töltheti is magába az új információkat.

Ügyes, mi?

Bonyolult? Csak annyira, mit megkülönböztetni az ikont a mappától…

Na jó, megyek vissza Doctor Who-t nézni….

Facebook Twitter Tumblr
Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com