Ma sértéseken gondolkoztam. Mi lehet az a szó, az a rövidke mondat, mitől a megsértett személy reakciója abban nyilvánul meg az első pillanatban, hogy nyomtalanul törli a megsértő összes elérhetőségét, ezzel egyetemben a saját emlékeit is, mik akár csak nyomokban is emlékeztetik a gaz, és galád fickóra.

Rájöttem arra, hogy bár nyelvünk roppant gazdag a káromkodások, és sértések különböző formáiban, a mögöttes tartalom – talán pont ezért – már nem bontakozik ki. Minden káromló szó annyira beépült a mindennapi nyelvünkbe, hogy átsiklunk jelentésén.

Itt van jelen esetben a Rohadj meg!

Te is biztos használod ezt a mindennapjaidban, de lehet, nem gondolkoztál el azon, hogy ez tulajdonképp azt jelenti, hogy szeretném, ha ebben a pillanatban meghalnál, majd ezt követően elindulnának különböző biokémiai folyamatok, a különböző baktériumok kiszabadulása beleidből, felfúvódás, test szerveinek elfolyósodása, majd a kukacok, ízeltlábúak megjelenése, kik addig táplálkoznak a szerveidből, míg csak az a pár kiló csont marad utánad.

Azért más rögtöni halálát nem kívánjuk. Nem illendő. Jó, kivéve a politikusokét… Oké! A bankárokét is… Jó, tegyük még bele azt az 1000embert, ki tulajdonképp ezt a bolygót irányítja, de másét azért nem.

Aztán van a Rohadj meg a pokol tüzén!

Itt nem a halál időpontját kívánjuk minél előrébb hozni, inkább a távoli jövő iránti vágyunk teljesül ki. Remélve azt, hogy a sértett míg él, azon retteg, hogy vajon tényleg oda kerül e, és elköveti a megrohadás tényét. Hosszútávú sértés. Viszont az én számból, ki köztudottan radikális ateista hírében áll, hmm… nem épp hiteles. Hiszen feltételezi a hitet a túlvilágban, annak feloszlásában, meg hát tűzön megrohadni? Ez logikai bukfenc.

Jut eszembe! Tudod mi a legnagyobb különbség egy pasi, meg egy nő között? Egy pasi képes olvasatlan törölni egy levelet. Erre egy nő sosem tudná megtenni… (jó, tudom, te már hallottál olyanról, ki mesélte, hogy az egyik ismerősének lánya ezt tudja.)

Aztán én gyakran használom az Idióta szót. És ezzel az a probléma, hogy ez nem sértés, hanem állapot. Azzal meg orvoshoz kell fordulni. Nem tudod kiröhögni, nem tudod megsérteni, mert egy teljesen más tudatállapotban létezik, mi korlátozza abban, hogy reálisan értékelje a sértések jelentőségét.

Nekem pl. gyakran használják(ták) a Kurva anyád!, vagy a Hülye vagy! mondatokat. Itt az a probléma, hogy nem tudom felvenni, mert számomra egyértelmű, anyám nem utcalány, én meg igen, hülye vagyok. Beépült minden a tudatalattiba, a mindennapjainkba, és már nem vagyunk képesek jelentőséget adni olyan nagyfokú sértéseknek, mint pl. a Buta vagy, nem szeretlek!

Odáig jutottam, hogy elkezdtem nézni úgy kívülről azt a …. azt a levelet, mire tulajdonképp csak egy sértő szót kellett volna odaköpnöm, valami ütőset, mi odavág egy egész életre. És azt láttam, hogy ….

Szóval, én mindig utáltam a nyelvtant, és mindent, mi hozzá tartozott, de tudom, van benne olyan, hogy stílus. És akkor tanuljunk is egy posztból, ne csak olvassunk bután:

Stílushibák:
– Igénytelenség: felületes mondatszerkesztés, pongyolaság
– Stílustörés: különféle stílusárnyalatok, hangnemek keveredése
– Stílustévesztés: beszédhelyzethez, műfajhoz nem illő hangnem
– Kifejezésbeli, szóhasználati hibák: túl sok idegen szó használata, közhelyek, képzavar, szleng.

Arra akarok rámutatni, hogy ha kapsz egy levelet, mi nemhogy hemzseg ezektől, de szinte ezekre épül, és mondjuk nem egy 10éves kiscsaj küldte, akkor elgondolkozol azon, hogy küldője:

  1. Idióta (és mivel említvén volt ez állapot, betegség, tehát csak orvosok segíthetnek rajta)
  2. Mutatja, tükröt tart az emberekhez való viszonyáról, arról, hogy totál leszarja, a címzetthez eljut e a levélben megfogalmazott üzenet. Mivel annyira elhomályosult, csak azzal foglalkozik, hogy minél előbb kibüfögje magából azt a káoszt és zűrzavart, mi benne leledzik, és ezt követően nyugodtan, egy “Most jól megmondtam neki!” sóhajtással hátradőljön.

A végén rájössz arra, ott ülve a gép előtt, kezedbe temetve arcod, hogy nem tudsz annyira lesüllyedni a szintjére, hogy megtaláld azt a pontot, mi úgy igazán kivágná a biztosítékot. És talán pont ez, mi ki fogja vágni.

Noh, látod? Ma, itt, ebben a világban lassan ott tartunk, hogy egy igazán kifinomult sértéshez az embernek le kell ütni 3530 karaktert, bazdmeg, mert egyszerűen egy “Rrrohhaggy meg!” nem elég!

Felháborító!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com