Nem szoktam sűrűn újraindítani. Dolgozom rajta, nincs kedven néha menteni, így hát menjen csak. De néha kell, mert a rendszer kritikus lassulást mutat. Dugig lesz a memória minden szeméttel, egekig duzzadnak a cash méretek, tele lesz a regisztrációs adatbázis felesleges dolgokkal.

Ilyenkor lefuttatok pár karbantartást. Végigfuttatok egy szemétösszeszedést, felesleges bejegyzéseket keresek, az össze-vissza töredezett fájlokat egyesítem, kutatok kémek, és betegségek ellen.

Bár a rendszer fellélegzik, megújul, mindig hátramarad valami, amit kézzel kell kiirtani. Erőszakkal kitépni a rendszerből, ha akarja, ha nem. Avatatlan kezekben ez gyakran kritikus helyzethez vezethet.

A lényeg az, hogy bár a rendszer működése könnyebb lesz, mindig maradnak nyomok, mik a későbbi használat közben éreztetik hatásukat. Már sosem fog olyan könnyen menni minden, mint a rendszer első indulásakor. Soha nem megy már olyan könnyen semmi….

Két napja gondolkozok újraindításon. Minden éjszaka ott a kezem a gombon. Borzasztó az a felfedezés, hogy az élet nevű operációs rendszert nem lehet újratelepíteni, és mindent frissen és ropogósan újrakezdeni. Mindig csak a karbantartás, a szemét kiszemezgetése, a felesleges bejegyzések kitörlése, a karanténba helyezés marad, de a rendszer már soha nem lesz patika tisztaságú, olyan, mint ahogy a nagy tervező megálmodta.

Az számítógépe 10 másodperc múlva újraindul. Kérem mentse, ami menthető!
9…….8…….7…….

13 Responses to Rebúút…

 1. Krisz szerint:

  Ez megint beletalált. Szomorú és mégis csodaszép, mert magamra ismerek benne 🙂
  (Egyszer olvastam egy blogbejegyzést arról, hogy azt találjuk szépnek, amiben megtaláljuk saját magunkat.)

 2. szerint:

  Nyugi,már tárgyalok az új billentyűzetről.Lesz rajta exit gomb. 🙂

 3. Krisz szerint:

  Olyan lesz mint az escape csak még jobb, ugye? Alig várom 😉

 4. szerint:

  @Krisz Jobb, persze. Az van, hogy az esc mostanában elég gyakran csődöt mond. A del is csak ideig-óráig, a ctrl pedig egyáltalán nem működik.

 5. Zaphod szerint:

  Ha az exit gomb teljesíti azon funkciót, hogy a megnyomását követő 10. másodpercben az látom, ahogy… Nem! Inkább belinkelem!

  Szóval, ha ezt látom, akkor kell!!!

 6. szerint:

  Dolgozom rajta. 😉

 7. Sir Artemon szerint:

  [Zé]: El nem tudom képzelni, mi lehet az életben ctrl funkció alatt… :U

 8. Zaphod szerint:

  A Ctrl a Joker billentyű! Általa eljutsz életed olyan szakaszaiba is, miről álmodni nem mertél… 😉

 9. Krisz szerint:

  Ctrl-t szeretem 🙂
  De akár csak az Alt is jó lenne Esc helyett, kár hogy az utóbbi idők szoftverei nem használják ki az Alt gombban benne rejlő lehetőségeket 🙁

 10. szerint:

  [Sir Artemon]: Én a ctrl-freakek alfajába tartozom. Létünkhöz elengedhetetlen a ctrl billetyű. Sajnos a gyakori használat miatt sokszor beragad az a szar, és így már nem ér semmit.
  A ctrl ember az, aki elhiszi, tud úgy élni, hogy még a virágföld ph értékét is optimálisra állítja mentálisan. Öregedő verziójában HP billentyűzetet használ. 🙂

 11. Zaphod szerint:

  Agyam néha elhagyom, hogy ez a csaj még egy nyamvadt Ctrl billentyűhöz is olyan elemzést tud írni, hogy a nép egyszerű, jómunkásemberének háromszor kell elolvasnia, hogy megsejtse a lényeget… 😀

  (A HP az hülye pitsa?) 🙂

 12. szerint:

  🙂 Igen.

 13. Sir Artemon szerint:

  Vszleg túl keveset tudok a számítástechnikáról ahhoz, hogy értsem ezt a CTRL billentyűs dolgot… :U

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com