R.I.P. - OperaÉlt 16 évet. Jon Stephenson von Tetzchner és Geir Ivarsøy nevéhez fűződik az a web böngésző, mi  innovációban Apple magasságokba emelkedett a megjelenését követő pár évben. Szakított az M$ baromságaival, funkciógazdag volt, olyan megoldásokat használt, minek megtanulását követően a webes meló nagyságrendekkel lett gyorsabb, egyszerűbb. Amikor teszt céllal az ember gyermeke elindította böngésző társait, csak nagyokat csodálkozott, hogy miért nem úgy működnek, ahogy kellene, ahogy egyszerűbb. Miért kell gombokat nyomogatni a lapozáshoz, miért nem lehet egy mozdulattal lapokat másolni, miért nincs előtted gyorskereső, minek kell nem-, vagy rosszul működő kiegészítőket keresgélni RSS-hez, gyorshívóhoz, miért nem egy mozdulat a nagyítás, miért csoda, vagy külön beállított opció a füles böngészés, miért nem egy klikk a bőrözés, és még lenne vagy 20-25 miért, mit fel lehetne sorolni, és amiért egy igazi Operás a büdös életben nem használt volna más cuccot.

Több mint 10 évig a világ böngészőgyártói csak kullogtak utána. Majd egyszer csak megszűnt az egyensúly a fejlesztők idealista álmai, és a befektetők profitéhsége között. Sokan elhagyták a céget, az alapítóval egyetemben. Konkurenciához menekültek, oda kerültek az ötletek, és eljött a pillanat, hogy már az Opera szaladt a világ után.

2013 május végén megjelent az Opera NEXT, és ezzel beesett a saját maga által ásott sírgödörbe. Google által gyártott motor hajtja, kikerült belőle minden (az elmúlt évtized összes fejlesztése), mi miatt meg lehetett különböztetni társaitól. Kaptunk egy Chrome-ot, Opera logóval (majdnem kétszer telepítettem fel, mert nem hittem, hogy arra az izére bármelyik norvég rá merte akasztani az Opera logót). Ez kb. annyit jelent, mintha az esztergomi Suzuki gyár holnaptól Aston Martin logóval látná el a gyártósorról leesett kocsikat.

Szóval, temetünk. Ezt is. Októberben jön az Apple, hacsak a Keynote nem hoz magával valami eget rengetőt. Mondjuk azt, hogy Seve Jobs kimászott a sírból, és végigpofozta a bandát….

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com