Este nyolckor jöttem rá, hogy tulajdonképp 20 órával késtem le a bemutatót, mire volt is jegyem (utólag kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen hülye a földön, és volt nagy boldogság ennek olvastán).

Kedves gyerekek!

Ismételten – mint már annyiszor – kijelenthetem, hogy Ridley Scott egész egyszerűen nem tud hibázni. Elfogult vagyok. Leszarom!

–          Alien (aahhh…),
–          Szárnyas fejvadász (uuuahhhh…),
–          Fekete eső (perrfekt…),
–          Gladiátor (hhhhmmm…),
–          A sólyom végveszélyben (uahhuahhhuahhh…),
–          Mennyei királyság (wwaouuhhaaa…),
–          Bor, mámor, Provance (hhhmmm…),
–          Amerikai gengszter (ppphhuuufff…),
–          Hazugságok hálója (baaakkerrr…)

Soroljam még? Minek? Mesterművek!

Elfogult vagyok a Prometheus kapcsán is, mert tutira találnék benne hibát, ha akarnék, de eszemben sincs akarni. 1979-ben mutatták be azt a mozit, mit nagy valószínűséggel nem láttam 1979-ben, mert ha be is mutatták volna (az írja, 1981 január), hát annyira nem voltak idióták a szüleim, hogy elvigyenek rá egy 5 (7) éves gyereket. De tutira benne volt az első VHS-ek között.

ÉS AZÓTA várom, hogy egyszer végre kiderüljön, mi ez: Mit talált Ellen Ripley? Miért ment oda? Mi volt az a hajó ott a bolygón? Ki volt az az „elefántember” azelőtt a „távcső” előtt?

Megkaptam a válasz. Igaz, évtizedeket kellett rá várni, de most már szinte mindenre meg van a válaszom, köszönöm Mr. Scott! Ez már nagyon kellett!

És ez volt az év legjobban várt mozija. Jöhet a Total Recall. De gyorsan!

Tagged with →  

12 Responses to Prometheus

 1. szerint:

  Nekem nem mindegyik filmje jött be, de életem legjobb tíz filmje közt ott a Szárnyas fejvadász, úgyhogy ezt is megnézem. Meglátjuk.

 2. Dr. Sir Artemon szerint:

  Lattam. Az elobb. Hmmm. Remelem lesz extended version, mert egy csomo reszletet nyitva hagyott. Az fix, hogy meg parszor megnezem. DVDn is, mert nehol szivesen megallitottam volna a kepet. Kar, hogy nincs vaszonnyi kepernyom hozza..
  A folytatas relevans. Konyv van ebbol, mint az elozoekbol?

  • Dr. Zaphod szerint:

   Ha végiggondolod a sztorit, akkor annyira azért nem releváns a folytatás. Hisz mindez jóval Ripley előtt történik, így hát ha lenne is folytatás, a végeredménye borítékolható, hiszen utalás sincs a történetre a következőkben.

   Nem, majd’ bizton állíthatom, hogy nincs. Nem, úgy mondom, hogy magyarul nincs. A filmek után íródtak a könyvek. Előzménykönyv nincs, minden sztori Ripley, vagy az azt követő időszakot dolgozza fel (föld, majd a kolóniák legyakása, stb…). Szóval, ha nem forgatják le, akkor a büdös életbe nem tudjuk meg, hogy…. 😉

   • Dr. Zaphod szerint:

    Hülyén fogalmaztam. Folytatásnak természetesen az Alien a releváns nekem. A többit nem akarom leírni, hátha valaki olyan olvass, ki még nem látta, és ezzel lelőném a végét….

 3. Dr. Sir Artemon szerint:

  Tokre nem az Alien story johet ebbol, hanem innen vmi mas. Amugy van egy halim kerdes bennem, aki fel a SPOILERtol, az innentol NE OLVASSON!

  1. Mi volt a freskon? Te lattad? Azt is, mive valtozik at? Vajon mit jelent, hogy toluk valtozott meg a klima, amitol minden folyamat elindult?
  2. Szerintem a fekete olaj eredetileg vmi olyan cucc lehet, ami egyszerre szedte sejtekre a fazont, es inditotta be a fejlodest, ami kovette a torzsfejlodesi sorrendet. Nekem nagyon ugy tunt, hogy az epitmenyben a torzsfejlodesi szakaszokban vmi mutacio hatasara a fekete olajtol a lenyek megnottek, es elkezdtek alienesedni. Az elso 2 fickot valami galandferegre emlekezteto leny tamadta meg, es teljesen mast okozott bennuk. Ezt nem is ertem, mert tul gyorsak voltak a kepek, es nem tudtam kovetni. De abbol egyertelmu, hogy a csajbol kiszedett leny a torzsfejlodesi szakasz polipos reszeig tudott fejlodni a gazdatestben, aztan ebben a formajaban mutalodott tovabb. A kovetkezo gazdatestre a teljes kifejlodeshez kellett neki az Alkoto teste. Szoval, igy lett az elso arctamados alien. Mert a tobbit meg nem talaltak meg. Ami fura, hiszen tetemek mellkasa is ki volt robbanva. Tojasok sem voltak, csak a kapszulak.
  3. Azt jol lattam, hogy egy kapszula belseje 4 reszbol allt, es David csak egy reszt bontott le rola, es talalta meg benne a Fekete olajat?
  4. Szerinted mi volt a zoldkristalyos szarkofag, amit a srac mondott, Ezen a szalon minden kerdeses. Az is, hogy a kapszulakat miert egy ilyen szentelyben.helyeztek el.. Amik ott fejlodtek volna, azok egybol ezt lattak volna.
  5. Az sem tiszta, hogy a foldben levo fergek mutaciojat vajon a tartalyokbol kifolyo fekete olaj okozta-e, vagy eleve ezek lettek volna az alienek. Nekem az elobbi logikusabb, hiszen David szerint a terranovacios kiserletukkel vallottak kudarcot, ahol a fekete olaj, mint virus hatott vola, de valami mast eredmenyezett, amitol az alienek vegul rajuk szabadultak.
  6. Az is furcsa, hogy a pasi effektive virusos tuneteket mutatott, de valami.mozgott a szemeben, a csajban arctamado fogant meg tole, az ir geologus viszont bekattant, es olyan eros lett, hogy csak neztem.
  7. Az kifejezetten frusztralo volt, hogy csak David tudott mindent, de ebbol szinte semmi konkretumot nem adott a nezo tudtara, igy csak a fenti agyalasosdi marad, es az, hogyan tovabb.
  8. Az mar csak hab a tortan, hogy mindez nem az LV426-on zajlik, hanem egy masik bolygon, az emlekeim szerint az LV228-on, bar csak egy villanas volt a kivetiton. Ami annyit tesz, hogy barki zuhant is le azzal a hajoval, amit Ripleyek talalnak, annak a pilotanak a mellkasa mar kirobbant egy alientol. Szoval vagy o is menekult, vagy dr swan lesz az…
  9. Innentol az a kerdes, hogy a kifejlett alien mihez kezd azon a bolygon, hiszen o a mentohajoban maszott elo az Alkotobol…

 4. Dr. Zaphod szerint:

  Végre egy klasszikus Sci-fi, mit ki lehet beszélni. Nem is tudom, hogy mikor volt ilyen utoljára. Talán a Pandorum, de az inkább sokkoló volt, mint kidumálós…
   
  A mennyezeten lévő szötty nem toom mi volt. Az első hökk akkor jött, mikor megláttam a sisak kamera/lámpa kombót, és nem tértem magamhoz. A jelmeztervezőt simán picsán rúgtam volna miatta. 😀 Szóval, utána jött a szmötty, és tutira nem vettem, hogy mi is lehetett. Viszont, ha az Alien filmeket nézem, akkor ott a tojások is akkor éledeznek, mikor megváltozik a környezet az embertől, tehát a fekete trutyi változása tök releváns.
  És ha azt veszem, hogy ez a cucc tulajdonképp egy széthullott biológiai labor volt, akkor nekem az is egyértelmű, hogy az épületben fertőzöttek más-más folyamaton mennek át. A csaj „szülése” viszont David irányított kísérlete volt. A mellkas kirobbantós cucc bármilyen formát alkothatott, akár olyanokat is, mint azok a nagyméretű férgek, hisz az első igazi „Alien” (Internecivus Raptus) 😀 nem volt más, mint ami kiesett a tervezőből. Ha azt vesszük, akkor csapatmunka volt. Kellett ugyebár David, ki bevitte a hajóba az anyagot, kellett hozzá Weyland és csapata, Shaw, ki megszülte a parazitát, és a tervező, kiből végül megszületett az a forma, mi végigköveti az Alien filmeket, és ami a 4. részben ismét átalakuláson ment át, immáron emberibb formát alkotva, Ripleynek hála.
   
  Weylandot nem lehet hova tenni a sztoriban. Ugyebár itt, Peter Weyland volt a Weyland iparvállalat góréja. Ebben a moziban… Viszont ez nem stimmel, ha a történet további vonalát nézem, hisz jó pár évvel, sok-sok évvel később megjelenik Bishop. Charles Bishop Weyland volt az, aki megalakította A CÉGet, és nem a faterja, vagy a nagyapja, vagy bárkije is lehetett Peter Weyland. Bishop volt a robotika úttörője, ő indította be az android gyártást, majd a saját alakjára is formált egyet. Ha kötözködni akarok (nem akarok), akkor sem Davidnek, sem Peter Weylandnak, egy fikarcnyi keresnivalója sincs a moziban, hisz nem létezhettek. Innentől kezdve az, hogy a bolygót LV426-nak, vagy LV228-nak hívják…. Mondhatnám azt, hogy felejtsük el. 😉
   
  Uhhh, mindjárt kiderül, hogy tök geek vagyok, így be is fejezem! 😀

 5. Dr. Sir Artemon szerint:

  Az volt a brutális a szmöttyel, hogy amikor David megnézte, akkor zöldes fényben fluoreszkált, szerintem simám valami klorofilos cucc lehetett, ami biztosította a légkört. Illetve a zöld kristályos szarkofág engem még mindig nagyon izgat.
  A mennyezeten lévő festmény is valószínűleg olyan lehetett, mint amikor a a hajó holografikusan megőrizte az utolsó pár perc eseményeit az adott térben. Valószínűleg a festmény is azért kelt volna életre azok számára, akik ott kifejlődnek, hogy legyen meg az emlékezetükben, honnan származnak..

  Davidet illetően szerintem simán belefért a képbe. Neki sem volt magatartás-fékezője, ami Bishopnak már volt, hiszen kérdés nélkül feláldozta a két dokit is. Illetve semmi humanoid nem volt benne arra nézve, hogy értse az emberi reakciókat. Neki az információszerzés-mindenáron volt az elve, illetve, hogy kiszolgálja a gazdáját.
  A Bishopot létrehozó Weyland meg érdekes téma, hiszen a fószer 2004-ben már 40 felett van és tüdőrákos. Már ha az Alien vs Predator vonalat követjük. És elméletileg meg kellene halnia gyorsan, de nem lehet tudni, miket talál ki, hogy az életét hosszabbítsa. A kapitányt játszó lánya is elég érdekesen fiatal. Hogy ő miképpen jöhetett világra, az is megérne pár misét. 😀
  Itt amúgy van egy lelkes rajongói oldal, az Idővonal adatait is összeszedi: http://database.aliensonline.hu/
  Az egészben a zavart az Alien vs Predator hozza, szerintem időben nem stimmel az egész, nem illeszthető bele a képbe. Illetve az sem, hogy Ash és Bishop között mintegy 50 évnyi fejlesztés áll, ami annyit tesz, hogy aki Ash-t tervezte és az eredeti céget alapította, az semmiféleképpen nem lehet az a Charles Bishop Weyland, akiről Bishopot mintázzák… Csakis unoka, vagy dédunoka lehet. Az lényegtelen, hogy most hasonlítanak-e egymásra, mert ilyen van a rokonok között. Szóval, David akár lehet az első Weyland kreálmánya is.És David és Ash lehetnek ugyanazon széria tagjai. Bishop pedig már emlékezés a cégalapítóra.

  Ami igazán érdekes, az az, hogy ha dr swan elrepül a másik hajóval, és amit az LV426-on találnak, annak a pilótája már a mellkasrobbantótól hal meg, akkor ki lehet az valójában??? Mert ha egy királynő születik ott meg, ami így van, akkor az embrió hogyan kerül az Alkotóba, ha az Elizabeth-ből kiszedett lény a másik Alkotót fertőzi meg az LV228-on? EZek elég nyitott kérdések, nem? 🙂

  • Dr. Sir Artemon szerint:

   Ja, hülye vagyok. Hiszen Peter Weyland nem lehet Charles Bishop Weyland, hanem az előbbi az utóbbi rokona lehet csak. Időben ez még bele is fér.

    • Dr. Sir Artemon szerint:

     Az angol cikk vmi brutalisan jo! B.-nek mondtam, hogy van vmi elkepesztoen archetipipikus ebben a sztoriban, de a tobbi Alienben is, es hogy nem is ertem, miert mentem tole egy iranyban 2 napig, de most mar tudom. S a keresztes-istenhites vonalat eddig tokra eroltetettnek ereztem, de basszus! … nem az! Es most meg izgatottabb vagyok, mint egy gyerek, aki kincsesladara bukkant! Mert itt olyasmit meseltek el nekunk, amit a Biblia ota senki…

     Ja, es a Teremto onfelaldozas, kontra irtsuk ki a teremtmenyeinket archetipikus, bibliai, es mitologikus vonal az nekem is lejott azonnal, csak nem akartam ezen elfilozni, mert a fizikai kivitelezese mindennek most jobban izgat. 🙂

 6. szerint:

  Na, megnéztem! Hát nem kapok szikrát annyira tetszik.
  Megint meg kell néznem.
  De azért itten van egy poszt. Nyilván már le is hülyéztek, hogy rajongok. 😉
  http://vilagma.hu/kaosz-es/uram-teremtom/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com