Az előző hétvége, meg a hét eleje arról szólt, hogy az ország különböző helyein nagyon gyorsan be kellett rúgni. Természetesen ott volt nálam majd” 20 kiló fotós cucc (minek hordom????), és természetesen a balatonfői yacht klub baszomdrága teraszán megjelent valaki feltűnően ittas állapotban, hogy márpedig mennyire jó a naplemente, és azt nekem mindenképp. Majd előkaptam a telefonom, és azt mondtam, hogy bocs, de nekem ilyenem már van,

szigliget_eszterházy_kastély_58

és most nagyjából piálnék, semmi erőn nincs ahhoz, hogy kiállványozzak, beszűrőzzek, és mire összepakolok mindent, azon gondolkozzak, mennyivel előbb kellett volna mindezt megtenni, mivel a naplemente úgy döntött, hogy ezt a procedúrát nem várja meg.

Viszont, előző nap (előző, előző) kezembe került a Nikon P900-as cucca, amiről tavaly már hallottam részleteket, de sosemnem volt alkalmam kipróbálni.

nikon_coolpix_p900_review_01

Mivel kezdjek? Legyen az, hogy ez egy kurva jó Bridge gép. Úgy mondom, hogy a jelenlegi ár/érték viszonyában kiemelkedő. A Nikon ezt tavaly ilyentájt dobta piacra, és gyakorlatilag az első ilyen gépe. Ami lesújtó, hogy 24-2000 mm-es zoomátfogású obi van a cuccon, méghozzá 2,8-6,5 fényerővel, 67mm-es frontlencsével. Ilyen egy van a piacon, azt jóccakát. Minden amatőr fotóst úgy szolgál ki, mint ahogy az a nagy könyvben le van írva. A 67mm-es lencse faszán szűrőzhető, telebaszva minden olyan cuccal, mint mindegyik tucat kamera, szóval van benne kiválogatom, hogy 10 sorozatképből melyik a jó, és azt tartom meg, arcprioritás, témakövetés, élességkijelzés, franctuggyami…. Ott a többszörös expo, és time-lapse a kreatívoknak és HDR képkészítés, VR stabilizátor, mi állítólag 1/30-nál is szinte hibátlan, akkorára ugrik a beépített vaku, hogy talán még meg is lehet próbálni a használatát, egész könnyű (hülye…..mihez képest….), WiFi, GPS, és csúnya körülmények között is tette a dolgát. Le a kalappal!

Itthon már 170e környékén meg lehet venni újonnan, és kintről sincs értelme behozni, mert a B&H 168e-ért árulja, tehát akkor sem éri meg onnan venni, ha kereskedelmi pilótaként ingyen mentél ki, mivel a JFK fél óra taxi útra van, ami simán többe kerül, mint a különbség.

Szóval, ez egy Bridge gép (több felkiáltójel), és ezzel tisztában köll lenni! Mit nem kapsz ehhez?

  • Nem kapsz magnézium vázat, tehát ne bazd oda sehová hegymászás közben, mert valószínűleg a szervizes olyan árat fog mondani rá, hogy le kell majd ülnöd.
  • Lassú a zoom, és visz magával mindent
  • A szemkagyló gáz, kényelmetlen, de hány kompakt, bridge felhasználót látsz, ki használja…
  • Nincs vakupapucs, de ki nem szarja le. Egy Nikon SB910 majd’ ugyanilyen súllyal rendelkezik mint ez a gép kompletten, és azt sem kapod meg nagyon 170e alatt, szóval nincs az a hülye, aki ilyet venne hozzá…
  • Nincs RAW támogatás (nah, ez tényleg gáz, de mondom, ez Bridge!)
  • A rekesz F8-ig, a záridő 15mp-ig megy. Namost ezzel az van, hogy fogalmam nincs. Mondjuk az F8-hoz a 15 még talán sok is, mert bárhogy is számolok, szűrő nélkül nem nagyon tudok olyat, hogy ezt így ki lehessen használni, mivel a kreativitásomat elhagytam valahol 1875-ben… Akinek meg ezek apró értékek, annak tudom ajánlani a Hasselblad H6D-100c modelljét, minek gépváza  egy milla alatt megvehető, és azon úgy kreatívkodik, ahogy akar.
  • Lassú a bekapcs (2,3mp) a tükröshöz képest (0,1mp), de mondom, ez egy Bridge, és baromi lassú a kártyaírás is (4,7 MB/s), de moooondooom, ez eeeegy Bridge!

Verdikt: 15 éve eladtam volna érte a lelkem! Kategóriájához mért képességeiben nincs hozzá hasonló darab. Tökre elfér egy oldaltáskában, nem kell hozzá cipelni semmit, és gyakorlatilag nincs olyan szitu, mit ne fedne le egy műkedvelő részére. Karira még jobban beesik majd az ára, lesz rajta tutira valami akció, és akkor tök jó meglepi annak, aki ebben a témában szeretne ténykedni.

Megjegyzés a 2000mm-es „távcső”höz, hogy ne szálljunk el nagyon:

Kurvajól hangzik, mert egy kilométerről lefotózod a tengerparton nudizó kislány mellbimbóját (csajok meg amit akarnak…), de itt több korlátba is üközik az ember gyermeke, min csak át lehet zuhanni. Pofára. Nincs az a kéz, mi ezt meg tudná tartani a legjobb fényviszonyok között sem, még állványnak is kihívás. Nappal (főleg nyári nappal) 4tonna felszálló meleg levegőn keresztül kell lőnöd a képet, tehát minőségről ne is álmodj. Viszont szarásig tudod fényképezni a holdat éjjel, és nappal is, de azt meg a NASA már megtette évtizedekkel ezelőtt, és hidd el, azóta sem változott meg. Amúgy meg egy ½,3”-os CMOS szenzor van a gépben, mi 30mm2. Ennél nagyobbak azok a csavarok, mik olyan szerkezeteket tartanak, amik tényleg FullFrame-ben lövik a témát ekkora távolságból. 

Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com