Ma (tegnap) írt Krisz, hogy volt nékem megérzésem Freeblog kapcsán. Márminthogy gyorsban el kell onnan jönni, mert baj lesz, nem is kicsi…

Tulajdonképp nem volt megérzés, illetve ami volt, azt már talán az első hónapban előjött. Tudod, az olcsó hús, és annak a levéről szóló szép magyar közmondás a zinformatikában hatványozottan értendő. Ha inggyé blogolsz, akkor ottan biza bármikor beüthet a mennykő, és még panaszkodni sincs sok jogod, hiszen egy vasat sem fizettél a szolgáltatásért.

Mivel nem járok oda, így csak most olvastam a híreket, és már kezdem érteni, hogy a múlt héten mi okozhatta a zűrt az RSS éterében. Augusztusi hírek támadtak innen-onnan, én meg néztem ki a fejemből bután, hogy hogyan, meg miéé…

Totál át tudom érezni az ottani blogerek bánatát. Nekem még egy elveszett, hosszabb, publikálatlan poszt is érvágás közeli állapotot hozott, majd’ 3 hónapi veszett cucc pedig biztos többeket megfektetett.
A Zzzzuuuppp ottani példányát év végéig akartam meghagyni, mivel a régi bejegyzésekhez tartozó képek még mindig oda hivatkoznak, és gondoltam megoldom addig, (Pppffff…duma…), de most eljött az ideje a sikának, hisz augusztus 27-től úgyis enyészeté lett minden, mi ott volt.

Jaj, nem! A statisztika megmaradt, és még dzsalt, combos látogatottságot mutatva.

Nem illik egy ekkora adatveszésből poént csinálni, de most csak egy kicsit, egy picit, jó!?
Most mit vársz a freeblogtól, ha az admin menü fejlécében ez az üzenet vár: „Figyu! Újabb böngésző kell az admin tökéletes élvezetéhez! Pl. ilyen: Safari (4+), Google Chrome (2+), Firefox (3.5+), Internet Explorer (7+).”

Ahhammm… oké! Az dumál nekem támogatott böngészőről, aki ugyanott tárolja az adatmentést, ahol a szervereit, amiről a mentés készül. Baaahhh… Gyermekem, az informatika tanárod (ha volt olyan) fülébe jutna ez, hát úgy rúgna picsán, hogy leesne a fejed!

Nah, ennyit sikerült ide hányni, agyőőő!

Jut eszembe!
Most láttam, hogy még egy rakat weblap hivatkozik a freeblogos zzzzuuuppp-ra. Aki nem írta át, az tudja, hogy mától halott a link, szóval vagy ez, vagy semmi más.

Megyek, leégetem én is a gépem, mert még van úgy 5-6 órányi konvertálni való az első sony vegas nyersanyagához. 😉

Ps: Az adatmentéseim több lemezen vannak, és nem a gép közelében. Csak mondom….

Tagged with →  

28 Responses to Muffff….. Freeblog pukk….

 1. szerint:

  Mondd, mi az, amire megbízhatóan lehet adatot menteni? Valahol azt olvastam, hogy a cD, DVD nem bírja sokáig. Kőtábla? 😀

 2. Zaphod szerint:

  Köszönöm a kérdést! 😀
  Nézzük ezt úgy, hogy elfelejtjük a szakmai blablát.

  Első körben veszel egy ilyet:

  http://www.pixmania.hu/hu/hu/04961192/art/buffalo/terastation-iii-es-nas-ha.html?srcid=10428&Partenaire=arukereso_cpc&CodePromo=oui

  Jó, nem PONT ilyet, nagy a piac (hála az égnek), 15e-től, másfél milláig válogathatsz.
  A cucc nem más, mint adattároló, minek annyi köze van a számítógépedhez, noteszgépedhez, táblapécédhez, telefonodhoz, hogy “madzaggal”, vagy WiFi hálózaton keresztül eléred az ott tárolt adatokat, szóval fizikailag, és szoftveresen is külön vagy választva tőle. A géped lefüstölhet, bekaphatsz vírust, elhagyhatod, az adataid meglesznek, mivel külön tárolsz mindent.
  Elhelyezheted bárhol, akár más lakásában, más bolygón is (ha van ott áram, és hálózat). Ez csak beállítás kérdése.

  Második körben veszel bele ilyen meghajtókat:
  http://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/kingston/v-series-96gb-ssd-svp100s2-96gb-p45111314/

  Igen, nem pont ilyet, nagy a piac. 😉
  Az SSD előnye a “régi” merevlemezekkel szemben, hogy ha őt működés közben leejted, akkor túléli, hiszen nincs benne forgó alkatrész. Nem melegszik annyira, és villámgyors az írás-olvasás a cuccon.

  (bár az nCore a múlt héten füstöltetett el egyet, de még mindig 100× biztonságosabb, mint egy hagyományos merevlemez)

  Harmadik körben megtanulod, hogy mi az a RAID.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/RAID

  Itt visszakanyarodunk az elejéhez, mert ha ezzel tisztában vagy, akkor e szerint kezdesz el nézelődni, hogy tulajdonképp hány meghajtóra is van szükséged, milyen RAID védelemmel akarod ellátni az adataidat, tehát ez meghatározza a NAS méretét, tudását.

  Sokadik körben felveszel egy informatikust. 😀
  Ő beállítja, hogy vagy folyamatosan, vagy bizonyos időközönként, a telefonról, PC-ről, noteszgépről, táblagépről, vagy akár bármilyen web szerverről az adatmentés bezúzzon a NAS-ba/be.

  Sok +1-dik körben megpróbálod védeni a villámtól. Nem fog sikerülni, mert a rohadék mindenen átmegy, ha csak nincs a kasszában pár 10millád, hogy észrevétlen legyen, amikor becsap a villany, vagy telefonpóznába. De azét tegyünk meg mindent, mit a pénztárcánk enged.

  Kész! 😉

  350-400e, és már biztonságban vannak az elektronikus formában tárolt cuccaid.

  Jó, tudom, holnap feltörik a lakást, és ellopnak mindent, de a rablovics csak akkor visz el NAS-t, ha már hóna alá kapta a pénzt, aranyat, noteszgépet, és minden kincset érő, gyorsan húrcolászható cuccot. Törődik ő egy fekete műanyag dobozzal az asztal alatt, mi csak ott hanyagul le van téve? 😉

  • szasa szerint:

   Vagy fellövöd a felhöbe az adataidat….

   • Krisz szerint:

    Vagy minden csajodnál/pasidnál hagysz egy példányt dvd-n… 😛

    • Zaphod szerint:

     Krisz! Szerintem többen választanák inkább a halált, mint ezt az opciót! 😀

     • Krisz szerint:

      Pedig konkrét terv is van mögötte. Felcímkézed a dévédét valami olyasmivel, amit tudod, hogy soha, semmilyen körülmények között nem nézne meg. Személyiségtől függően ez lehet: Rocktenors best of, Fiú zenekarok romantikus balladái, Legjobb japán zombi vagy akciófilmek a 70-es évekből, opera és balett filmek, állatos dokumentumfilmek sötöbö. Aztán véletlenül ott felejted… sőt, beejted a tévé / szekrény / ágy mögé. Így az óriási eséllyel ott is marad, sőt ha meg is találja, se nézi meg… aztán már csak ezer év múlva találják meg az újkori emberek / ufók vagy a költöző család.. hm? 🙂

    • szerint:

     Krisz, ez szerintem is jó ötlet. Nekem tetszik 😉
     Azmiaz a felhő? ÖÖÖ konkrétan?

     • Zaphod szerint:

      A felhő, azaz a számítási felhő konkrétan azt jelenti, hogy a programjaid, és az adataid, amivel dolgozol, azok nem a te gépeden vannak, hanem egy távoli helyen, piszok nagy méretű szerverparkokban.
      látod őket, dolgozhatsz velük, de fizikailag akár egy másik földrészen (vagy a holdon) is elhelyezkedhetnek.

      Ez akkor működőképes, ha megbízol a “felhőben”, tehát tudod ki az aki az adataid tárolja, tudod, hogy biztonságos, és soha nem vész nyomuk, na és mellesleg piszok gyors, akadásmentes, stabil internet kapcsolattal rendelkezel, hiszen ahogy az megszakad, és mondjuk a programod, min dolgozol felhőben fut, egyszer csak elérhetetlen lesz.

      Ez tulajdonképp egy nagyvállalati megoldás, mi lecsöpög az átlag felhasználó felé.
      😉

   • Zaphod szerint:

    Igen Szasa, ötlet szinten jó, csak azt mond meg, hogy mit csinálsz, ha nincs neted? Nézegeted a felhőt, mi? Alulról….
    😀
    Meg aztán megnézném, hogy 2TB anyagot hogy lősz fel, mondjuk mobil nettel… 😉

    • Krisz szerint:

     Elnézést, hogy belekotyogok mások megoldásába – mert szerintem továbbra is az enyém a legjobb 😛 – de a fent leírt 3-400 köteg pénzhez képest egy rendes net előfizetés és a felhő még mindig gazdaságosabb megoldás 😉

     • Zaphod szerint:

      Ohhh…. egek! A egyik legszebb dolog az életben, mikor a nők felfedezik, és megoldást találnak a technológia valamely ágában… 😀

      Akkor elmondom azt, hogy jelenleg, a magyar háztartások felében nem létezik “vezetékes” internet csatlakozás. Ami van, annak a 17%-a nagy sávszélű, mi úgy 300e háztartást érint, tehát az össz. háztartások 8-9 százalékában lehet opció a felhő.

      Hoppá….

      Ez van akkor, ha nem tudunk attól elvonatkoztatni, hogy a fővárosban lakunk. 😉

    • szasa szerint:

     Nyilván a felhőnek is meg vannak az előnyei és hátrányai is, ezt nem tagadom. Viszont , mint mezei usernek, egyre szimpatikusabb megoldás, és el is kezdtem használni.

     Ja baszki, holnap megyek motivációs trainingre. Azt még nem mondták, hogy engem akarnak vele motiválni, vagy majd én motiváljam a srácaimat…mondjuk mind a kettő fuck.

     • Zaphod szerint:

      Ámen! 😉

      Motivációs trééééning??? Nebaassszzz…
      És engemet ilyenre miért nem visznek? 🙁

      És mi lesz az első témakör?

      “Hogy dolgozzuk fel érzelmi alapon azt a tényt, hogy a munkánk jutalmaként beleszarnak a szánkba, a gazdasági helyzet alakulása ürügyén?”

      Hüüümm….

 3. szerint:

  Aztakurvaélet. Elnézést. 🙁

  • Zaphod szerint:

   Az “Aztakurvaélet” pontosan mit jelent? 😉
   Sok, kevés, bonyolult, egyszerű? 😉

   • szerint:

    Sok, bonyolult, és kurva drága. Kábé ezt. Persze, ha nem fizetek számlákat, és nem eszünk, akkor 3-4 hónap alatt megvan rá a pénz. 😉

    • Zaphod szerint:

     Szegény ember főzzel víz. 😉

     Azt mondják, hogy ha lemezen tárolod az adataidat, akkor azokat 2-3 évente át kell másolni új lemezekre. Ez a legolcsóbb adatmentés követés. De megnézem én azt az átlag embert, ki fejben tartja, hogy melyik lemezt mikor írta, és mikor jön el az ideje annak, hogy készítsen a biztonsági másolatról egy biztonsági másolatot.

     Tehát,ez baromira nem életszerű.

     Így az emberek nagy részének a cuccai az enyészetté vállnak, nagy könnycseppek kíséretében. 😉

     Az a kérdés, hogy ezek a könnycseppek mennyit érnek meg. Ez dönti el, hogy drága e ez a technológia. a 3-400e, az egy középár jelenleg. Alig pár éve ez a megoldás még milliós nagyságrendű, és nagyvállalati megoldás volt. Ahhoz képest már aprópénz. Ha az ember gyermeke nem tárol sok adatot, tehát 50-100GB között képes mozogni (jó pár tucat nagyfelbontású kép, pár családi videó a gyerekről, sok-sok dokumentum), akkor a felét sem kell arra áldozni, hogy NAS/SSD védje az adatokat.

     Kinek mit érnek meg az adatai…. 😉

 4. Krisz szerint:

  Felülre már nem enged kommentelni (mert csak 5 szintet engedélyeztél), hát ide:
  Én ebből a friss KSH adatsorból több mint 50%-ot olvasok ki:
  http://www.netkutatasok.hu/2011/10/ksh-i-mobiltelefon-szamitogep-internet.html

  Akinek meg nincs gépe, pláne netes elérése, az hogyan blogol, he? Mert az eredeti téma a blogok biztonságos tárolása volt, szóval ne terelj nekem itt 17%-kal. Na, igyál még egy kávét inkább 😉

  • Zaphod szerint:

   Krisz!
   Nem azt nézed, amit kell! Egy felhő alapú tároláshoz, minek használata megközelíti azt, mint ha a merevlemezeden dolgoznál (bocs, az előbb régi adatot néztem), 19.6%!
   Itten van: http://www.nmhh.hu/dokumentum.php?cid=28464&letolt

   Onnan indult az adatmentés, hogy Zé megkérdezte, mire lehet biztonsággal adatot menteni. Én kifejtettem a szerintem legpraktikusabbat, Szasa feldobta a felhőt, majd eljutottunk idáig. 😉

   Megyek kávézni, haggyatok! 😉

   • Krisz szerint:

    Jól megnéztem. Bár nem értem, minek kell 30 Mbit/s, ha 3x annyi időm van vagy csak dumát írok, aki pehelysúlyú tartalom és nem százezer pixeles felbontású képeket akarok feltölteni, akkor elég a 10 Mbit is nem? Amúgy meg ahogy nézem, még mindig olcsóbb átlovalni a 30Mbit/s-re, mint kütyüt venni. Ja és már van iCloud is, ami csak garancia valamire 😉

 5. Rainmagic szerint:

  Kedves Zap!

  Tegéd azért nem visznek motivàciós tréningre, mert az már rajtad nem segít!

  A szöggyár rád már keresztet vetett… :p

  • Zaphod szerint:

   Ahammm…. mert PONT a te férjecskédben látnak még némi reményt… Ühümmmm…. 😀

 6. Rainmagic szerint:

  Benne még a remény csillog. De rajtad már semmi sem segít. 😀

  Illetve lennének ketten is. De nem írom le, mert vérig sértődsz… 😀 😛

  • Zaphod szerint:

   Az első mondatodat tudtam értelmezni, és fel is röhögtem hangosan! 😀
   Az utolsó kettőt nem igazán, de még töprengek azon, hogy akarom e…. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com