Azt mondja, hogy olvassam el, hogy megszűnik a Kultúrház…

Gyerekek! Megszűnik a Kultúrház (is)!

Ennyi… most tényleg. Olvasom a posztot a történetről, majd olvasom a millió kommentet is, és nem jó, valami nem jó… Nem tudok írni róla, mert nem tudom, hogy a nevek mögött kik álnak. Mármint kik azok, akik az új nézetet képviselik, illetve fogják képviselni a közszolgálati médiában. Nem ismerem őket. Mármint a politikai elit hű lovagjait, ki új gondolkodásmódot mutatnak majd a nép ifjonti nemzedékének.

Látod? Még nem is tudom merre lesz az irány, vagy lesz e irány mi felé terelgetnek minket jó birkákként, de már arra a következtetésre jutok, hogy itten szövik a cselt az urak, és mindez azzal zárul majd, hogy betiltják Orwell, ezerkilencszáznyolcvannégyét. Magyar vagyok. Le sem tagadhatnám…

Baahhh…. Ezért kell minél távolabb lennem a politikától. Mert már mindjárt keverem én is, mint a Török Szultán, Rejtőnél…

Volt egy jó benyögés tegnap, mikor a Palik leváltásáról beszélgettünk a magyar F1 éléről (Bazdmeg, emlékszel még a nemzetire, meg a kuplerájra? Perszehogy, mindennap látod a gödröt… Minden megismétli önmagát így, vagy úgy…), és hogy most, mivel egy evezőst tesznek meg a górénak, hogy fel fog futni a hungaroring kihasználtsága, mert a Gyulai ért ám hozzá, hiszen rengeteg F1-es autó közlekedik a vízen…

Szóval, itt az új kormány, és még a portásokat is lecserélik ott, ahol akár 0,1% részesedésük van. Ahol meg nincs, ott lesznek hű csatlósok, kik majd megteszik mindazt, mit a párt kíván.

Én leszarom! Úgy kell nektek! Én ott adtam fel a TV-s kultúrát, mikor az Alexandra pódiumot először elsikálták. Most van, mert ki kell tölteni a műsoridőt, így hát ismétlik a TV2-n – beszarsz – péntek reggel 6-kor, illetve szombat hajnali háromhúúúszkó!

Kultúra van, le kell szokni a televíziózásról, visszatérni az olvasáshoz, itt van az új generációs Kindle, szóval lehet venni e-book olvasókat (illetve lehet behozatni amcsiból), egyébként meg itt a net, mit soha, egyetlen egy kormány, párt, illetve hozzátartozó ügynökség sem tudott megfékezni a szabad véleménynyilvánításában (lásd: WikiLeaks), ehhez platformként ott lóg az a rengeteg blogrendszer, közösségi portál, szóval a kultúra terjedjen rajtunk keresztül, a közszolgálat, meg a kereskedelmi dőljön bele a saját kardjába.

Egyébként meg a legfőbb problémám az új kávéautomata, mi a “hosszúkávét tejjel” kérést úgy értelmezi, hogy rövidet, tej nélkül, sok cukorral az alján.

Erről is a viktor tehet, akurrrrvaaanyját….

19 Responses to Kultú….

 1. Thiliell szerint:

  Egy politikai vezetés kompetenciája az intézkedési sorrendiségében nyilvánul meg: nézd meg, mely területekbe nyúl bele először, ezek milyen mértékben terelik egy a figyelmet a lényeges kérdésekről provokálva a közhangulatot (értsd: circensis), aztán figyeld meg, milyen intézkedésekkel próbálják önmagukat legalizáltatni, mint hogy inkompetens vezetők, és alkotmányellenes döntések, aztán figyeld meg, hogy amíg az időt húzták, kitaláltak-e valami értelmeset a lényegre is (értsd panem). No, a cirkusszal el lesznek kb. 4 évig, aztán újabb ígérgetések után újabb cirkusz jön, aztán a kenyeret meg azok eszik meg, akiknek úgyis olyan hájas a segge, hogy csak egy guruló hajóba férnek bele.

  A kultúrát illetően egyet értek: ki kell kapcsolni a tévét – te tudtad, hogy még mindig van TV adó? -, és soha bele sem nézni. Olvasni, és filmeket nézni. Dokumentumfilmeket is. 🙂
  A net megállíthatatlan info-áramlását illetően nekem azért vannak fenntartásaim. Annak, aki nem elég művelt, és nem eléggé kulturált, hatalmas csapdát jelent. Teli van féligazságokkal, vagy olyan szubjektív torzításokkal a dolog, amely hasonlít a hálivúdi filmgyártásra (csak hogy témánál maradjunk). A másik, hogy az emberek leginkább a hülyeséget, és néha az olyan humort preferálják, ami durva és közönséges, és sokkal többen nézik meg az ilyen videókat, képeket, képregényeket, mint akik az igényesebb darabokat választják. Miért? Mert annak értéséhez intellektus kell. Csiszolt szellemiség.

  A kávé miatti morgást tökéletesen megértem. Vegyél tejet, és valami granulált kávéport. Azzal jársz a legjobban. Pl. Davidoff, nescaffé zöld, vagy a ganodermás kávé, ami élénkítő is egyben. Ezek ihatóak, és még finomak is tudnak lenni. Beteszed a fiókodba, és szent a béke.

  IT Crowd amúgy megvan?

 2. Zaphod szerint:

  Mantra…

  Nem válaszolok, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál, nem válaszolok, Zap nem politizál…

  😀

  ÁÁÁÁÁÁÁ!!!
  Még csak valami! Nem mertem belemélyedni a dologba, csak átfutottam. Tehát, még azt fogom megnézni, hogy tulajdonképp mi is van a Sláger, meg a Danubius rádió történetével. Mert ugyebár uraink elbuktatták őket tavaly, majd a bíróság kijelentette, hogy ez jogszerűtlen volt, erre most új médiatörvényt gyártottak, mi visszamenőlegesen érvényesíti azt, amit elbasztak…(???)
  Nem értettem, utána kell járnom (lehetőleg idegroham nélkül).

  Én még mindig azt mondom, hogy a NET a szabad választás jogát adja meg, míg a televízió / rádió katyvasz, már 15éve elindult valami olyan úton, hogy vagy kikapcsolod a picsába, vagy sodródsz velük, és akaratlanul is elkezdenek átformálni. Ezt a NET azért teheti meg nehezen, mert a leírt anyagoknak van visszajelzése az olvasók felől. Szabad a véleménynyilvánítás (legyünk roppant idealisták)! És ez gyönyörű. Megmutatja a nép érettségét, gondolkozásmódját, hovatartozását, agresszivitását, nemtörődömségét.

  És hogy mit néz, meg mire kattan a NET népessége? Azt, amit otthonról hozott. És ez egy roppant nagy, és komoly téma.

  Szereztem tejport… ppff….

  IT Crowd? Naná! 😀 Most megy a 4. évad. Nem írtam még róla? Micsoda gyalázat… 😉

 3. Thiliell szerint:

  Első rund: Nem jó a mantrád. A tudati működésben a tagadás bár a létezést igyekszik semlegesíteni, de mivel az agyad két bitben nem tud kódolni, csak abban, hogy van valami, amiről a tudatod tudja, hogy van, vagy ami nem létezik, azzal kapcsolatban nem tud jelet kibocsátani. A “nem politizál” az két “van” érték a tudatodnak. Csak a “nem2 egy negatív érzelmi energetikai egység a számára, amiből ő maga csak az energia faktort észleli, a negatívat szubjektív tartalmi alapon nem tudja kezelni, max. hormonokat bocsát ki hozzá, amitől jól szarul fogod érezni magadat. Mi következik ebből? Hogy a tagadással egy van értéket erősítesz meg duplán, és nem hozod létre a semlegesítést, sem a negligálást. Mi következik ebből? Hogy ha viselkedésmódosítást akarsz létrehozni gondolkodási szinten, és ehhez át akarod programozni magadat, akkor a tagadás helyett válassz a vágyott “van” állapotra vonatkozó szavakat. Pl. “Elfelejtem a politikát”, vagy “Nyugodtan és higgadtan politizálok,” vagy esetleg “A politika nekem játék az üveggolyókkal”, vagy akármi.

  Hopp, B. benyújtotta a “Foglalkozz velem céduláját”. Majd folytatom.

 4. Zaphod szerint:

  @Thiliell tudnál erre példát írni, mondjuk …. Assembly-ben? 😀

  Lelki szemeim előtt felvillan egy távoli jövő, hogy B megkeres engem, és szétveri az arcom lánccal, a sok cédulabenyújtás okán. 😀

  Te figyelj! Akkor azért vagyok ocsmány hulladék állapotban, mert az elmúlt időszak döbbenet mennyiségű tagadásától azok a bizonyos hormonok már a fülemen folynak ki? Nem lehet ezt kinyerni, és árulni?

 5. Thiliell szerint:

  @Zaphod Nem tudok Neked beszélni kínaiul.

  B. nem olyan. Ne aggódj. Amúgy is, többször zavarja, hogy lefoglalom a gépét, mint hogy nem Vele foglalkozom… Pasik és a kütyüik… :U

  Fogalmam sincs, miért vagy “ocsmány hulladék állapotodban”, de azt tudom, hogy csak Te tudsz rajta változtatni.

  Ami a neten és a kommentekben folyik, engem megrémiszt “a nép érettsége, gondolkozásmódja, hovatartozása, agresszivitása, nemtörődömsége” mértékét illetően. Szerinted hogyan lehetne kultúrát csöpögtetni a fejekbe a neten keresztül, ha leginkább a frusztrációs toleranciánk vagy inkább annak meg nem létéről teszünk ezen keresztül tanúbizonyságot?

 6. Zaphod szerint:

  Miért rémiszt meg a netes komment milyensége? Ők az utca emberei. Melletted sétálnak, velük utazol a BKV-n, ők szelik neked a húst a pult mögött, vagy festik fel a zebracsíkokat a gyalogátkelőre… gondolkozásmódjukat a körülöttük lévő világ alakítja, alakította ki. Az, amiben élünk. Miért oly rémisztő? 😉

  Kultúra csöpögtetés a neten? Erőszakmentesen.

  Az a bajom, hogy ha a kultúra szóba jön, akkor az valami borzasztó kontrasztos dologként mutatkozik. Van a nagyképű értelmiségi művész katyvasz, ki a saját, elszigetelt világából nyüszít kifelé, van a paraszt, ki annyira sem tartja őket, hogy akár eszébe jutnának, meg van a kettő között egy szűk réteg, ki szeretne kitörni paraszti mivoltából, fel az álmodók, idealisták, nyüszögők világába, de soha nem fog bekerülni, mert hogy is képzelhetné… oda születni kell.

  Uhhh… de negatív vagyok…

  Tudod, nem is nagyon foglalkoztat. Nem, amíg egyáltalán szóba jön, és valami különlegességként beszélnek a kultúráról az emberek. Ott kéne kezdeni, hogy ezt a szót nyomtalanul kitöröljük a szótárból. Aztán megkérdezni a kultúra csinálókat, hogy kinek is csinálják a kultúrát. Én tudom. Saját maguknak. Egy nagyon szűk, célzott közösségnek. De nem is akarják terjeszteni, hiszen ahhoz haladniuk kéne a korral, és meg kéne tanulni, hogy miként menedzseljék mindazt, mit képviselnek. Az irodalmi kávéházak azokkal a lapokkal egyetemben tűntek el, hol nagyjaink osztották az igét a háborúk előtt. Új korszak, új gondolkodásmód, felgyorsult világ, hova ha nem sodródnak bele a kultúra képviselői, akkor megy lassan mindegyik csövezni a híd alá.

  Különben rá kell nézni évente a magyar filmszemlére, és láccik az igazam. Az emberek basznak bemenni a művész mozikba, mert nem értik, nem szórakoztatja őket, vagy ugyanazt mutatja meg, mi elől bemenekültek a vetítőterembe. És igazuk van! Osztjuk a pénzeket a szarra, de legalább el tudjuk mondani, hogy × filmet támogattunk egy évben, mert itten van kultúra….

  A másik…
  Ameddig a mai magyar családkép úgy néz ki (és most általánosítok, de a mai magyar családkép ezt megérdemli), hogy még a gyerekem nem is tud járni, de már ott ül a tv, pc, konzol gép előtt, és bámulja a monitort, az jó, mert legalább elfoglalja magát. És nem mondhatod senkinek, hogy szarul neveled a gyereket, mert felháborodik, hogy hát pedig ő mindent megad neki, mit a kölyök kér, és tejben, mézben van a kánaán. Igaz, múzeumot valamikor 15éves korában lát, mikor ott csövezik a hősök terén… De nem baj! Akkor sincs rosszul nevelve.
  És ameddig a tanárnő, egy szülőin nem hívja össze a gyerekek szüleit, és nem közli velük mindazt, jóval bővebben, mint amit ide leírtam, addig nem lesz itt szar sem.

  Megint össze-vissza írok, és fogalmazászavarom van, de ez már így marad…

 7. szerint:

  ::)) A kávéautomat, az lesz a gond tényleg.
  A kultúra hosszú téma, de pont nem csak az a kultúra, amit komoly képpel elemeznek a művészetelmélet ismerői. A művészet az, majds megdobálnak, ami szórakoztat, ami újat mutat, ami katarzishoz juttat. A Slam Poetry, meg a graffiti is akár, meg nézzünk körül a blogokon is, nagyon sok klassz dolog is van. Szerintem sok ember ‘halad a korral’, de tényleg.
  Ami meg a papír alapú műveket illeti, ott meg kellene gondolni, mire érdemes a papírt felhasználni. Kell még szépen lapozható könyv, hátha egyszer csak nem lesz áram huzamosabb ideig. Csak nem kellene minden szart kiadni azért, és bizony a közönségnek azért értenie és élveznie kellene az írásokat, mert ő veszi meg.
  @Zaphod Ami a mai magyar családmodellt illeti, az biztos, hogy túl kevés a szülőkkel eltöltött értékes idő. De a tanárnők, sokan, legalábbis saját tapasztalatból ezt látom, elmondják az alsó tagozatos szülőiken, hogy nem kell a gyereknek megnézni az esti sorozatokat satöbbi. Én meg középiskolában elmondom, hogy nem kell a gyereknek éjfélkor elmenni bulizni, és hajnalban hazaérni. És tudod mi van? Vannak olyan szülők, akik papírzacskót ragasztanak, hogy meg tudjanak élni, de a gyerek elmehet szórakozóhelyekre. Van baj a fejekben …

 8. Thiliell szerint:

  @Zaphod Pont az rémiszt meg, hogy ők vesznek körbe, és ki tudja, melyik pillanatban borulnak be, és kezdik el kiirtani egymást… :U

  Ne a kultúrát magát hibáztassuk. Ez a dolog pont olyan gondolati, elme alkotta konstruktum, mint a legtöbb ma fontosnak tartott dolog. Ha nem volna tudománya, nem is létezne. De ezekkel a konstrumokból készült tudományossággal csak annyit értünk el, hogy specifikáltuk, és tízezredjére újrafogalmaztuk ugyanazt. Remek. Ezért nem fejlődik sehova az emberiség. Lelkileg és szellemileg.
  Ettől függetlenül minden, amit az ember a kultúra címszó alatt létrehoz, az kultúra. Csak olyan, amilyen.
  S most idealizáláshoz kaptalak, Dirk! Te egy idealista vagy, és a fellegekben jársz és járnál, ha nem rángatnának le a mocskos porba újra és újra. Az idealizmusodtól szenvedsz, nem attól, hogy tényleg egy lúzer lennél. Sajna, nem vagy lúzer. Bár az lennél! Most bárgyú vigyorral a fejeden vedelnéd a kocsmában a söröt és löknéd a kultúrát…

  Buddha szerint nem az a méreg, ami a szájon át bemegy, hanem ami kijön azon keresztül. ne hagyd, hogy mások belső mocska mérgezzen, és tanulj meg megtisztulni és tiszta maradni. Erre jó, ha elmész és letekersz pár kilométert a cangáddal.

 9. Zaphod szerint:

  Annyi írnék hozzátok, hogy tök fasza, amiért ide kommenteket írtok!
  Nem tudok vitatkozni!

  Talán csak annyi, hogy nekem nem napjaink kultúrájával van bajom. Nem is lehet. Hisz az egy magfoghatatlan, és baromi nagy, légnemű dolog. Nekem az emberekkel van bajom, ki ezt különböző, tök idegen, és szinte megközelíthetetlen, külön világnak állítják be.

  Tood mi a kultúra? Ha a gyerekemet felveszem a nyakamba reggel, elmegyünk hajózni a Dunára, megnézzük királyaink örökségét, mesélek neki jó sztorikat a régmúltról, vagy csavargunk egyet az erdőben, lehanyatlunk valami kicseszett patak partjára, és láblógatva olvasok neki pár fejezetet Rejtő, Szőke ciklonjából.

  (baszki… miért pont ez a cím jutott eszembe? miééért?)

  Ha így nevelem fel, akkor nem fog különbséget tenni a kultúra, meg a nemkultúra között, hisz tök természetes lesz, hogy érdeklődik utána, beépül napjaiba.

  Jah, egyébként meg elmentem kávézni, és különben meg reggel elkezdtem írni életem első…izééé… második novelláját. Nesze neked kultúra. Látom, hogy arra a sorsra jut, mint az első…

  Jah, és igen! Idealista is vagyok! Havi 3percre! Aztán visszarángatom magam a szaros világomba, mit én hoztam össze…

  Mostmár tényleg elmentem kávézni…

 10. szerint:

  Patakpartos, szőkeciklonos kultúra jó lesz a kölyöknek.
  Az idealizmus meg nem fáj. De sok kávét kell inni hozzá.

 11. Thiliell szerint:

  @Zé Már így is túl magas a vérnyomása… :U 🙂

 12. szerint:

  Majd elmúlik neki a patakparton. 😉

 13. Zaphod szerint:

  Ehhh… hogy miért nincs olyan hely a weben, hol csak pasik írhatnak, és ezeket csak pasik olvashassák, kommentelhessék…

  Pppfff…

 14. Thiliell szerint:

  @Zaphod Van olyan, hogy a blogbejegyzést kommentálhatják-e, vagy sem. Aztán van olyan, hogy moderált kommentek, amit beállíthatsz. Csak rajtad áll, kinek a véleményét jelenteted meg. Sőt, törölheted is a kommentjeinket. Ha nincs szükséged ránk, csak szólnod kell.

 15. Zaphod szerint:

  Hhmm… ki mással beszélgetnék, mint az írásaim kommentátoraival? És nincs szmáájli, mert nem vicces…

 16. szerint:

  @Zaphod Van olyan téma szerintem, amihez csak pasik szólnak hozzá. De lássuk be, arról írni sem érdemes. 😉
  Ki van ez találva.

 17. Thiliell szerint:

  @Zaphod Akkor szembesülnöd kell azzal, hogy a nők azok, akik odafigyelnek a nőkre és a férfiakra egyaránt. A férfiak csendben olvasnak, és hallgatásukkal konszolidálnak. A férfiak szerintem egyszerűen csak konstatálják, hogy, na ő is szenved. Aztán ebben maradnak, mert számukra nem fontos a kapcsolódás, pláne nem a szenvedésben kapcsolódás. A nők ehhez képest nem bírják nézni, ha valaki kínlódik, és igényelnek megerősítéseket, és ego-erősítő párbeszédeket arra, hogy jogosak az érzéseik, és élményeik. A nők reflektív lények, és a legtöbb, amit magukról és a világról tudnak, reflexió eredménye. Kevés olyan nő van, aki befelé létezik intezívebben. Az érett nő markere az, ha legalább 50-50%-ban képes erre. A Bölcs Asszonyé pedig az, aki már minden kifelé intézett impulzust a megtapasztalt belső valósága okán indítja.

 18. Thiliell szerint:

  Vissza a kultúrához.

  Az rendben is van, hogy amíg a gyereked a kezedben van, és te vagy a Mestere, Tanítója, Apja, példaképe egyszemélyben, addig azt csöpögtetsz a tudatába, amit te szeretnél. Aztán kilép a Nagy Büdös Sérteke Felszínére, és jól odapaszírozzák a betonba, és gyereked volt, nincs. Csak figyeld meg magadat, hogy pl. szép anyanyelvünk szókincsének hányféle variációját használod a káromkodásra. Keveset. Pedig tudnád cifrázni, ha ez lenne az alapkultúrád természete. De mivel nem ez, így nem cifrázod mint a székely kocsis. Az is fontos, hogy a gyerekednek önálló gondolkodásmódja alakuljon ki arról, hogy mi az értékes és szép mindabban, ami összességében a kultúrát jelenti. S nem csak a mi kultúránkét, hanem más népek kultúráját illetően is. Az alapvető esztétikai és etikai igény benne van minden humanoidban, így a dekódoláshoz szükséges tudatállapot is. Erről vannak öröklött tudásaink, és ha a hatások megfelelőek, akkor a genomból fenom lesz, a tudattalanból tudatos, a látensből manifeszt és tudatosítható. Igazából csak a megfelelő provokatív ingereknek kell kitenni valakit ahhoz, hogy úgymond legyen érzékenysége és érzékenyítettsége a kultúra értékeire és szépségeire. A kultúrával önmagában nincsen baj. A minénkkel sem. Azzal van baj, hogy a provokációk és az ingerek nem a szépségre és az etikai értékekre érzékenyítenek. Hanem másra. A divattrendek alakulása minden téren számomra azt a benyomást keltik, hogy egyre csökkennek a küszöbök érzékenységi határai, így egyre durvábban és szélsőségesebben szükséges provokálni. S mivel ez deszenzitizációt okoz, és ez divathullámszerűen szétterjed az egész rendszeren, így emiatt egy részről borzasztóan nehéz dolga van egy kifinomult és csiszolt intellektusnak, mert állandóan túlingerléssel szembesül, illetve nehéz kifinomultságra tanítani, mert ez fájdalommal jár, harmadszor, nehéz kifinomultnak maradni, mert az meg sokszor fáj, és emiatt olykor-olykor el kell menekülni.
  A kultúrában benne van minden, és kivehető belőle bármi. Itt a vevőkészülékekkel van probléma. S ott nehéz áthangolást csinálni. Pláne globálisan, mert hogy ezt csak egyenként lehetséges.
  No, szerintem itt a bibi.

 19. Zaphod szerint:

  @Zé :DD
  Légyen ez a nap végszava!
  És most röhögve, meg fejcsóválva….. Zap el….

  😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com