Én nem élek környezettudatosan. Évente kipöfögök a levegőbe 1200-1500 liter benzint, néha kibaszom a csikket az ablakon, nem gyűjtöm otthon a hulladékot szelektíven (jó, azért az elemeket, és a nyomtatópatront félrerakom…), és biza, mikor még bringákat színeztem, akkor hígító is került a csatornába, a leszedett festékekkel egyetemben. Szóval, nem.

De lássuk, mit is csinált a British Petroleum, (mit 1908-ban alapítottak, a világ harmadik legnagyobb energiaipari cége, minek értéke veri rendesen a 200 milliárd $-t.) a bolygónkkal az elmúlt majd’ négy hónap alatt.

Jah, nem tudom, hogy veszed e az összeget! Ha ezt összehasonlítod mo. éves költségvetésével, államadósságával, akkor arra a következtetésre jutsz, hogy ezen cég eladásából származó összegből Magyarországból csettintésre csinálhatnál egy Svájcot. Még jó, hogy nincs ennyi pénzünk, mert kedvenceink, ott a magasban még ezt is elbasznák… Viszont, Viktor tényleg örökre kizavarhatná az IMF-et innen… PPpff…

Szóval, a történet nagy vonalakban:

 • 2010 április 20.-án felrobbant a Deepwater Horizon olajfúró torony a Mexikói-öbölben, s miután nem jött össze az eloltása, így szétesett, majd mindenestül elsüllyedt. Bár 1500 méteres mélységben egy olyan szelepet alkalmaznak, mi ilyen esetekben önműködően elzárja magát, ez egyszerűen nem működött, így a nyersolaj akadálytalan jutott a vízbe.
 • A BP mélytengeri robotokat küld az elzáró szelephez, mikkel megpróbálják kijavítani, és elzárni a kutat, de sikertelenül.
 • Még mindig nem érti senki, hogy miként történhetett ez meg…
 • Folyamatos a védőgátak építése, de a part felé közeledő olajat egyre nehezebben tudják megállítani.
 • Mérték: úgy számították, hogy 210 ezer gallon olaj folyik az öbölbe NAPONTA, mi kb. 840000 liter (kérdés, hogy US, vagy UK gallon), mi később kiderítvén igen csekély számnak bizonyult. Az első hónapban úgy 2,5 millió liter (saját bevallás szerint) olyan mérgező anyagot jutattak a víz különböző rétegeibe, mik bár segítenek az olaj lebontásában, viszont ezen szerek mellékhatásairól majd az unokáink fognak tanulni biosz órán.
 • Négy US állam szükségállapotot hirdetett, a Greenpeace rémálomnak nevezte a történteket, és annak lehetséges következményeit.
 • Az amcsi kormány úgy 1200 hajót rendelt a körzetbe, hogy segítsenek begyűjteni a vízfelszínt takaró olajt.
 • Új terveket szőnek, mik egy segédfúrásról szólnak, tehát a sérült mellé új fúrást végeznek, hogy ezen keresztül nyerjék ki az olajat, csökkentve a sérült nyomását, illetve egy 75 tonnás beton kupolát terveznek, ami a kút fölé helyezve elzárja a feltörés nagy részét, majd ebből az olajat tankerekbe irányítják.
 • Az oroszok kifejtették, hogy 10 kilótonnás atomtöltettel le lehetne zárni a kutat, mit a BP elvetett.
 • Juliusban (!!!) sikerült az olajfogó betonkupolát a sérült vezeték fölé helyezni, de mennek a hírek, hogy a megnövekedett nyomás hatására a közeli kőzetrétegbe szivárog az olaj.
 • Több száz környezetvédő robotol az öböl partjainál, folyamatosan jönnek a hírek a lassan 2ezer fölé emelkedő állatpusztulásokról (eddig főként madarak). A számok csak azt mutatják, miket az aktivisták “lábai elé” sodort a víz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com