A kábelszolgáltatóm 104 db csatornájából lemértem két tucatot, mármint az ott látható képek valós képarányát. Le is vésem, hogy mi vitt erre a totálisan kétségbeesett lépésre.

A cucc egy T-Home IPTV-s hálózat, mit egy  CISCO EPCI3925-ös WiFi router dob szét, két CISCO CIS5100-MT dekóderre , ami pedig HDMI-vel van átlőve egy Samsung, és egy Panasonic 32” LCD-re.

Ez egész baromságért… várj, leveszem a vezetékes telefont, meg a netet, akkor izééé… nem igazodok el a számlán, basszus… legyen 9e forint (mi csak azért ennyi, mert össze-vissza kedvezményez az “új” előfizetés kapcsán), vagyis évi 108e.

Az egész szarságból használok 5 csatornát. NatGeo, Discovery, Spektrum, valamelyik sport (amelyiken fellelhető az NFL, Tour, WTCC, néha póker, és a kajak, vízilabda, vagy úszó EB-, VB-k), RTL Klub (Forma 1).

A kábelszolgáltató rendszer felújítása azért volt esedékes, mert az előző előfizetésen lejárt a hűségidő, ezzel egyetemben a kedvezmények, és horror áron dőlt a szar a kábelen. Új előfizetéssel pedig új eszközök járnak. Más szolgáltató nincs a környéken, ki a NET, telefon, kábeltévé kombót nyújtaná. Műholdas, mikrohullámú (ha még van ilyen) TV, mobiltelefon, illetve mobilNET hármas érkezhet még a kéglibe, de egyrészt a faszom sem fogja szétfúratni a kéglit a tányér felhelyezésért, mi egyébként is karbantartást igényel alkalmanként, mobilNET kilőve, mivel 3perc alatt akarom letölteni a Torchwood-ot, méghozzá korlátlan számban havonta, szóval marad a T-Home. A tévéket sem azért cseréltem, mert kurvára tele vagyok pénzzel, hanem mert beszartak (a hülyék, kik divatból vásárolnak számtech., és híradástechnikai cuccokat, a túloldalt laknak), és ha van is a piacon “képcsöves”, 4:3-as felbontású TV, józan ember nem vesz ilyet, mert kurva nehéz cipelni. Szóval lett két 16:9-es, 83cm-es LCD.

Noh, mostmár, hogy ismeritek az egész életem, elmondom mi a bajom.  A minap, a set-top-box, azaz a dekóder automatikus frissítését követően, minden beállítás az alaphelyzetbe ugrott, s erre nekem az első reakcióm az volt, hogy néztem ki bután a fejemből… Ezen beállítások 99%-a a képarányra vonatkozott, mit a TV-n, és a dekóderen is külön-külön lehet állítani, így ezen beállítások kombinációja (főleg, ha fáradt vagy) közelít a végtelenhez. Magyarán: hülyét kapsz, mire visszaállítod a látható képméretet.

És most akkor prezentálom a T-Home által sugárzott csatornák képernyő felbontását képméretét alaphelyzetben, mikor nem húzod szét őket, nem manipulálod a beállítást, csakohgy kitöltsék a tele-víziód teljes méretét, és ezzel aránytalanná téve a sugárzott műsor képét.

 
Ez a televízió eredeti képmérete.* Ez kéremszépen a magyar királyi már igencsak rég biztosítja, e mellett mondjuk a Duna (ha van még olyan), az ATV, HBO csoport, és a sportcsatornák (nagyrészt….) Jellemzően Cinemax, s ebből láttam már extrémebb szélesvásznat is, mi olyan, mintha egyenesen mozi kópiát sugároznának…
   
Namost, innentől fogva a többi képarány olyan csatornákra vonatkozik, mint a NatGeo, a NatGeo Wild, Discovery, Spektrum (tehát azokra, mik ebben a világban még minőséget hurcolásznak az otthonokba, nem szemetet). Pluszként meg lehet említeni a Sony által működtetett AXN-t, az inkább kölyköknek szóló Da Vinci Learning-et, mi ismeretet terjeszt, meg asszem az összes zenei csatornát.
   
   
   
 

A vájt szeműeknek feltűnhetett, hogy az eredeti képméret valahogy nem stimmel, mit mondjuk itt lehet kiszámolni. Az azt jelenti, hogy vagy másfél centit téved a mérőszalag, vagy már a gyártó hazudott akkor, amikor 82cm-es képátlójúnak árulta a TV-t, de mindegy is, hiszen az arányok attól még arányok. Mert eddig csak az arányokról papoltam, a minőségről még egy szó sem esett, mert egész egyszerűen botrány, hogy öklömnyi méretű pixelekből áll a kép…

Ezért fizetek a T-Home részére évi 108ezret.

És akkor csodálkoznak a jogvédők – és minden egyéb szervezet, mi azért alakul, hogy csodálkozzon a neten lévő fájlmegosztók hatalmasságán – , hogy az ember gyermeke fogja magát, és kurvagyorsan lehúzza a legújabb filmeket, sorozatokat, mert ma magyarországon minőséget senki / semmi nem biztosít, csak ez a lehetőség. Arról természetesen már nem is beszélek, hogy mennyivel később kerül vetítésre itthon egy jobbfajta sorozat (a HBO-tól eltekintve), mert az megérne még egy kisebbfajta regényt.

Tudom, tudom, húzzak ki a szabadba, fényképezzek madarakat, éljek társasági életet, és egyébként is menjek a francba….

De akkor is! Miért fizetek én akkor évi 108e forintot????

Facebook Twitter Tumblr
Tagged with →  

7 Responses to Kábeltévés kabaré….

 1. Krisz szerint:

  Virágokat fotózz! Abban jó vagy 😛

  • Zaphod szerint:

   Hétvégén autót fogok, ha az idő, az autó, a tulaj, és én is azt akarom… 😉

 2. Krisz szerint:

  Kezdetnek megteszi 😉

 3. Sir Artemon szerint:

  B.-vel össze kellene jönnötök, és kibeszélni a Tv, sugárzási képarányok, pixelek, felbontás, Forma-1, autók, nők és egyéb témákat. Szerintem, ha Ti élnétek együtt, mindenki szörnyen boldog és elégedett volna! Még kávét is megtanulna főzni a kedvedért, annyira jól kijönnétek egymással! 😛 😛

  • Zaphod szerint:

   Fellélegezne a világ? 😀 Hát ne lélegezzen fel! A világnak tessék tovább szenvedni attól, hogy mi nyomjuk a vállát!!! 😀

 4. szasa szerint:

  Nem akarok kötekedni, – de akarok – minek van ezért előfizetésed? Netről ezek közül minden beszerezhetsz. Még a kedvenc sorozatodat is a Barátok köztöt. 😀

  • Zaphod szerint:

   Azért, mert az Ezel – Bosszú mindhalálig már nem fér el a gépen, mert a netről húzom le a Jóban rosszbant, A szív útjait, ValoVilag 5-öt, A császárnőt, Kedves ellenséget, és a Seherezádét….
   Szóval, tökig van a vas, és nem akarok lemaradni Ezelről, meg a Barátok köztről!

   Köcsög….
   😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com