Na neee…

Az egész onnan indult, hogy nagy munkám közepette fogtam magam, és belenéztem a tegnapi hírekbe. Azt állítják a mocsok újságírók, hogy az a dög GVH megbüntette ezt a két szerencsétlen áldozatot, mert úgy veri át a mobilnetes előfizetőit, ahogy csak akarja.

Micsoda aljas galád vádak!

Az én netes pályafutásom csaknem a magyar netes szolgáltatásokhoz nyúlik vissza. Könnyes szemmel néztem, ahogy rákattintottam arra az “e” betűre, majd felugrott egy ablak, és az össze-vissza klikkeléseim hatására bejutottam a Metropolitan múzeum weblapjára, és ott körbenézhettem. A döbbenettől szólni nem tudtam. Mikor ezt csillogó szemmel meséltem a haverjaimnak, akkor csak egy vállrándítás volt az eredmény, hisz nemhogy a netet nem ismerték, de még a 486 is csak egy szám volt nekik, mit technikához nem, max. egy házszámhoz tudtak azonosítani. Arról már nem is beszélek bővebben, hogy mekkora cirkusz volt otthon, mikor megvettem életem első 28k-s modemét, mi rettentő nagy dolog volt, és beköttettem a netet. A csöpp családom úgy gondolta, hogy ez nekem biza százezrekbe fog fájni havonta. Volt ám Kánaán, mikor a matáv bevezette a kedvezményeit, jöttek a korlátozva ingyenes szolgáltatók, majd szép lassan mind csődbe jutott, és a nagy testvér is befejezte a szolgáltatását, illetve drágította, korlátozta. DSL-ről még csak az újságokban olvastunk, mivel vagy nem volt felkészülve a szolgáltató és a környéken nem lehetett, vagy horror összegért árulták. Ekkor lépet be az országba a vodafone, ki hozta magával szépen a GPRS-t.

Wuufff… gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés. Csak úgy süvöltött az 56k után. Mindenhova vihetted (nem vitted, mert nem volt pénzed noteszgépre), majd volt botrány 2003-ban, mikor ezt is korlátolták 1Gb-ra, aztán volt 200mega korlátja, tömörítette a képeket, ha neteztél, akkor nem tudtak hívni, de milyen csodás volt, hogy nem kötődtél a matávhoz.

És innen indult a tulajdonképp az, amit tegnap megírtak az újságok. Vissza sem tudom keresni (illetve lusta vagyok hozzá), hogy hány évnek kellett eltelnie, hogy a GHV végre kiróhassa azt az aprópénzt büntetésként ezekre a mocskokra. A fórumok már akkor is izzottak a témáról, miszerint a voda nem azt az adatforgalmat számolja, mit amit az előfizető mér magának. Ezt a szolgáltató meg is erősítette, hiszen ott volt leírva a szerződésben, bizony kérem, nincs a felhasználó felé hivatalos mérőprogram, mit bárki is elfogadna. Ha mi azt mondjuk, hogy naponta 200mega adatforgalmat bonyolítottál (ami fizikailag volt képtelenség), akkor nincs apelláta. Ennyi, és kész!

Hány és hány túlszámlázást ejtettek meg “véletlenül”, és hány, meg hány panaszlevelet dobtak ki röhögve a kukába, hisz a lúúzer felhasználónak nem volt birtokában semmi, csak az adott szava arról, hogy biza nem annyi az annyi. A lúúzer pedig nem tehetett semmit, hiszen ha csak ez az egyetlen lehetőség van a világháló felé, akkor nem lesz hülye ezt visszaadni, inkább kussol, és fizet. Kussoltunk és fizettünk.

Úgy egy évtizeden keresztül.

Illetve ezután is. No nem azért, mert már csak ez az egy lehetőségünk van. Megszoktuk.

Szóval mondjuk azt (ha nem is igaz), hogy kb. 8 éve lóg a telefonomon net. Ebből tulajdonképp azt sem tudom, hogy mennyi a GPRS szolgáltatás, mert képzeld mi történt, a régi telefonon elhalálozott, majd az új, mikor feltettem a noteszgépemre, közölte, itt biza 2.5Mbit dzsal át a levegőben hozzám. Méghozzá úgy, hogy én ezt külön nem is kértem sehol, vagy ha igen, hát csúfosan be lehettem rúgva, ha nem emlékszem rá. Szóval, a szolgáltatók eddig is megtehettek bármit, mert az ügyfél nem fogja elolvasni a 254ezer oldalas szerződést, csak a kivonatot, miből úgysem ért semmit, és különben sem tud olyan ügyvédeket megfizetni, mint ezek a gigamultik. Mindez addig fog tartani, ameddig egy GVH-nak meg van kötve a keze a kiróható max. büntetés összegében. Ha holnap azt mondaná, hogy a két szolgáltató keddig fizessen be a pénztárba fejenként 20 milliárdot, mert bünti van, akkor talán ezüsttálcával hoznák ki a dögös, miniszoknyás vodafone-os csajok a számlákat, és talán még le is szopnának, ha ott helyben kifizetem…

Még van egy apró sztorim a vodanetről, de ezt majd talán eccer….

Tagged with →  

3 Responses to Hogy mi? Hazudott a voda, meg a pannon?

 1. tarsolyger szerint:

  Az igen!
  Nekem szerencsére mindig is vezetékes szolgáltatóim voltak, hála a jó égnek. Ott is van adatszámlálás, de ott láthatom, hogy hol tartok.

 2. malacz69 szerint:

  Vodafone mobil netem van, 3G+, de max. 3000-3500kb/s-al tölt, holott 7,2 Mb/s-ot ír ki.

  A tfonommal is neteztem, mikor rossz volt a modem, 2G, de hiába írja ki, h 480kb/s, max. 6-8kb/s-al tölt. Ne azokat az adatokat nézzed, amit a maxra kiír, az csak egy elvi határ

 3. Zaphod szerint:

  Node itt nem volt szó sebességről (legalábbis azt hiszem). Itt az adatforgalmon van a lényeg, és még meg sem említem a P2P hálózatokhoz való viszonyát a mobilszolgáltatóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com