Írtam egy mesét. Nem! Hajnali háromnegyed négy van. Elbasztam egy rakat munkát, azt rendbehoztam, és elkezdtem írni egy mesét. Egy olyan rém rímet. Az utolsó 20-30 mondatnál tartok, és képtelen vagyok befejezni. Olyan, mintha valaki kihúzott volna egy erőteret a klaviatúra fölé, mi megakadályozza a billentyűk leütését, sőt, még a gondolatokat is blokkolja. Lelkiismeret? Megnézem, mit ír róla az értelmező kéziszótár.

Az ember saját tevékenységének viszonya az önmagáénak is vallott erkölcsi normákhoz és ezen keresztül munkája, tevékenysége társadalmi hasznosságának önkontrollja. A lelkiismeretben összpontosultan jelenik meg az erkölcsnek az az általános sajátossága, hogy a társadalmi követelményeket a magatartás belső ösztönzőivé változtatja. Egy történelmileg adott társadalmi osztály, vagy más közösség elismert és a lelkiismeretben belsővé tett normái, követelményei nemcsak ösztönzik, de értékelik is az ember cselekvését, lemérik magatartásának értékét. Negatív értékítélet esetén így alakul ki a lelkiismeretfurdalás. A lelkiismeret hosszú történelmi fejlődés folyamán alakult ki s az osztálytársadalmakban igen gyakran ellentétbe került az ember valós érdekeivel és cselekvési lehetőségeivel.

Tehát, ha ez a lelkiismeret, akkor az van, hogy leülök sörözni a társadalmi normával, és ott egyeztetjük azt, hogy az általam folytatott szélmalomharc lezárásának tekinthető e (négyszer próbáltam leírni azt, hogy tekinthető…) ez az agymenés, és összeegyeztethető a társadalom, és a saját erkölcsi normámmal, avagy ez már átmegy azon a határon, mikor figyelembe kell venni azokat a következményeket, mik mások erkölcsi normájába ütköznek, mivel cselekedetem megítélése negatív hangsúllyal nehezedik bizonyos érdekekre. Itt jön képbe az, hogy vajon az egyén érdekei mennyire hangsúlyosak a köz érdekeivel szemben? És ha jól meghágom a köz érdekeit, akkor vajon, az egyén erkölcsi normái nem sérülnek meg annyira, hogy végképp elvesztem az önkontrollt magam felett?

Heee??? Mivan?????

Senkinek nem ajánlom visszaolvasni a fentieket. Én sem értem….

Pedig tök jó a cucc, és pont a lényeg előtt akadtam el 10centire. Francba! Megnézzem a lezárás, és az elégtétel szavakat is? Szerintem csak inkább el kéne olvasni Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha történeteit.

Jah, ahhoz meg olvasni kéne tudni. Nem megy. Koncentrációs zavaraim vannak. Tudom, van neked erre a problémára egy pont ilyen táborod.

Mindjárt négy. Meghalok reggelig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com