Ez a fasz kiült egy olyan helyre, hol az oktatásról van szó, majd úgy utalt a tankönyvek fontosságára, hogy a nagyérdeművel halál laza eleganciát felvéve közölte, a nemzeti tantervben felvett tudás és kompetenciakör az sztenderd, és nincs kétféle kovalens kötés, csak hogy világos, és konkrét dolgokról legyen szó. Ekkor szerintem többen (a helyszínen, vagy a TV előtt) leestek a székről, mereven elkezdtek maguk elé bámulni, hogy most mivan… Vagy a Pósán hülye, vagy nemzetileg most át lett írva mindaz, mire a tudomány az elmúlt évszázadokban válaszokat talált, elméleteket állított fel, bizonyítékokkal támasztott alá, és akkor most merre, meg hogyan, és akkor a gravitáció is hoax?

Élek a gyanúperrel, hogy a Pósán hülye, és ezt a véleményem bármely bíróság előtt vállalom, főleg azért, mert ez az állat nemcsak közszereplő, de országom egyik irányítója is. Viszont ha valaki hülye (mint pl. Dr Pósán, töri PhD vagy miafasz), akkor azt nem szabad magára hagyni, mert a végén bajt csinál a sötétben, szóval itt egy kis összefoglaló arról, hogy minek kéne benne lennie a nemzeti tantervben.

A kovalens kötésekről annyit röviden, hogy ha azokból csak egy lenne, és nyilatkozod közben ez igazolódna – mármint hogy csak egy van – akkor te ezt követően apró, szemmel láthatatlan részecskékké hullanál össze, minek eredményeképp nem röhögne rajtad a világ tele szájjal, és nekem sem kéne itt rohadt (de sok évem ráment…) kémia posztot írnom. Segg!

Két nagy csoportra osztjuk ezeket a kötéseket.

 • Az egyik az, amikor Pistike a sufniban összepakol egy Hoffmann (nem Rózsa!) féle cuccot, mi két összetevőjére bontja le a vizet, mi ezáltal – mivel Pistike is meg tudja csinálni – tök könnyű, azaz viszonylag könnyen hozzáférhető mennyiségű (konnektor) energia kell az hidrogén és oxigénmolekulák szétszakításához.
 • Aztán Pistike felnő, elhúz ebből a sekély sírhantból oda, ahol hagyják érvényesülni, majd a kémia iránti szeretete arra ösztönzi, hogy a világ valamely nagy kutatóintézetében fémrácsok szerkezetét bontogassa, rakja össze, és ami hatással lesz az egész életed technológiai fejlődéséhez, és ez baromi sok energia felhasználásával fogja elérni.

Ebbe a nagyon sok energiával járó feladatba (állítólag 80-850 kj/mól, de még nem láttam olyat, ki ezt ki is próbálta volna) ássuk bele egy picit magunkat Dr. Pósán László debreceni orsz.gy. képviselő kedvéért, mert az nem baj, ha egy kocsmaasztal mellett hülye, de az már necces, ha egy ilyen állat benne van azok körében, kik emberek életére vannak jelentős hatással.

Hol tartottam?

Japp, igen! Kell beszélnünk erről a kj/mól cuccról is, mert anélkül nem megy. Szóval, kj-ből a j, azaz a joule annyi energia, mi egy newton erő kifejtéséhez szükséges. Ebből két dolog következik. Tudni kell mi egy newton. A másik pedig nem jut eszembe. Ha elakadtál, akkor szólj! Szóval az 1 newton egyenlő azzal az erővel, mi 1 kilót 1 másodperc alatt 1 méter/sec sebességre gyorsít. A 80 kj tehát 80000 joule, mi 80 kilónewton, nagyjából vegyük azt, hogy Pistikének fel kéne emelnie egy 80 tonnás ceruzát, és egy másodperc alatt, az előtte egy méterre ülő Józsika hátába kéne döfnie. Jön a mól, mi egy ravaszabb cucc. Mivel egy atom tömege rohadt kicsi, ezért vették a szénatom re…. Hagyjuk! 6,022045×10^23 atom tömege egy mól, de szerintem már itt elakadtál, de azért leírom, hogy kb. (úccse ellenőrzöl semmit, mit olvasol, a tanárok meg most kussoljanak) ennyi atom van 0,012 kg szén-12-izotópban. Hogy miért 0,012 kg, azt hagyjuk (én sem tudom), de ha visszaosztod a 0,012 kg-ot a 602204500000000000000000-el, akkor ügyes vagy, és ennyi… De megállapítható így messziről, hogy két lehetetlen súllyal rendelkező részecske széjjelszakításához is jelentős mennyiségű székelykáposztát kell betermelned sok kenyér és tejföl társaságában, hogy az ehhez felhasznált (j×0,239=cal) energiát pótold.

Most, hogy így összeomlottál zavarodban, jönnek a kovalens kötések, mik a sok zabával járó folyamatok közé tartoznak, miben egy, vagy több közös elektronpárok alkotják a ragasztást, és ha lehet választani, hogy ezt értelmezd, vagy inkább beállj egy sortűz elé, akkor én több olyat ismerek, ki gyerünk-gyerünk felkiáltással buzdítaná maga ellen a kivégző osztagot. Emelem kalapom az előtt, ki részletesen, és felhőtlenül beszél ezekről, kapcsolatukról, változásaikról. Tűz!!!

(A)Poláris kovalens kötés akkor van, ha a két molekulát kötő elektronpár ugyan olyan mértékben vonzódik/taszítódik mindkét atomhoz, és így szimmetrikusan néz ki a cucc (babapiskóta), akkor nem poláris, tehát a másik, amit apolárisnak nevezünk. Így megállapítható, hogy a kötésnél valamely molekulához jobban vonzódó elektronpár aszimmetrikus alakzatot vesz fel, akkor ennek neve poláris kötés (körte). Nodeviszontha a két összekapcsolni kívánt atom közül csak az egyik elektronjai vesznek részt a kötésben, akkor ezt úgy hívjuk, hogy datív a cucc, és fogalmam sincs, hogy miként néz ki. Ezekhez kapcsolódóan van még permanens dipólusmomentum, meg kötési szög, meg minden olyan faszság, mitől magadtól szaladsz neki a falnak, és ez még csak a felszín, de jól mutatja, hogy nem egy típusú a kovalens kötés.

Amúgy tudtad, hogy a különálló kémia éppen hogy 150 éve működik, és ha végigseggeled az összes rohadt kémia órát, akkor kb. 99,99999999%-os esélyed van arra, hogy soha a büdös életben ne használd azt a tudást, mit beléd szándékoztak verni? Nagyjából annyira van értelme annak a sok-sok évnek, mint annak, hogy tudsz e deriválni, avagy nem.

DE HA AZ ORSZÁG IRÁNYÍTÁSÁRA KÉRTEK FEL VÁLASZTÓID, AKKOR LEGALÁBB AZT TITKOLD, HOGY MÉG AZ ÁLTALÁNOS SEM MENT IGAZÁN! TE FASZ….

Tagged with →  

3 Responses to Dr. Pósán László országgyűlési képviselőnek szeretettel: A kovalens kötések. by Zap

 1. szerint:

  Nagyon szép.

 2. Molnár András szerint:

  Baromi jó ez az írás… És tényleg az a legfőbb gáz, hogy ilyenek a döntéshozóink… a gyereket meg megbuktatják, ha ilyeneket mond.
  Látszik, hogy Pósán is állami tankönyvből tanult. 😀 😀 Azt sírja vissza… A haverjaival együtt mindenből egyet akar, remélem, ő sem szaporodik.

 3. Pálfi Anita szerint:

  “Aztán Pistike felnő, elhúz ebből a sekély sírhantból oda, ahol hagyják érvényesülni,”

  Ez is egy út, de akik itthon maradnak, lépjenek már a fidesz nyakára és az összeset verjék kupán az állami tankönyvvel!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com