Mondd, hová lettek?

Hova tűntek olyan személyiségek, mint Chevy Chase? A Fletch-t most néztem újra, és még mindig megállná a helyét bármely földrészen. Hol vannak olyan kaliberű mozik, mint az Óvakodj a törpétől!, Kémek, mint mi, Beverly Hills-i zsaru? Hol vannak azok a tökös csávók, mint Joe Hallenbeck az utolsó cserkészből? Hol vannak olyan kontrasztos személyek, mint a Halálos fegyver hősei? Hol vannak olyan őrületek, mint az Eszelős szívatás, minek zenéjére megőrült a táncparkett gyermekkoromban?!

A Szárnyas fejvadász, Johnny Mnemonic, A holló, vagy Az ötödik elem világa? Hol van Harrison Ford alakította Jack Ryan? Hol van a Szakasz Eliasa? Az Összeomlás, a Holtpont, vagy az F/X cselszövése?

20-25 év után is emlékszel rájuk, mert felejthetetlenek. Nevetni, izgulni mentél be, és úgy is jöttél ki, mint aki megkapta az, amire vágyott.

Most kapsz a pénzedért néha egy Avatart, Eredetet, néha becsúszik egy Kávé és Cigaretta Jim Jarmusch segítségével, vagy egy Minden héten háború, de mindeközben eláraszt a szemét. A hangosfilm 1927-ben indult. 64 évvel később még mindig lehetett olyan filmet csinálni, mint az Utolsó cserkész, miben nem voltak klisék, tudott mutatni valami újat, valami nagyszerűt. Tehát, a kilencvenes években még képesek voltunk újdonságokra, képesek voltunk elrugaszkodni az eddig látott filmektől. Akkor most mi történt? Ne mondja azt senki, hogy nincsenek írók, vagy nincs rá pénz!

Viccesnek hangzik, de a legjobb példa erre a ruszkik. 4 millió dollárba került Szergej Lukjanyenko Éjszakai őrsége. Ebből egy hollywoodi forgatás catering költsége nem jön ki, basszus. Mégis akkora volt a mozi, hogy még azon a pokoli nyelven is örömmel nézte meg az ember (nem is egyszer). Molnár Évának bármelyik könyvét leemelem a polcról, és sikersorozatot lehetne belőle csinálni (természetesen nem magyar “sztárocskákkal”).

Akkor most mi van? Annyiban maradunk, hogy megy a sirám, amiért az ember gyermeke lopja a nertől a mozikat? Tán filmet kéne csinálni, és nem a luxusvillák 5millás bőrkanapéján pityeregni azért, mert bukás volt a mozi…

Jah, és tutira mondom, hogy Hans Zimmerrel egyetemben fog eltűnni A filmzene.

És Monica Belluccival pedig a legdögösebb nő az eddigi filmgyártásban…

Facebook Twitter Tumblr

17 Responses to Azok a nyolcvankilencvenesek…

 1. Rainmagic szerint:

  Cukormókus! Ha gonosz lennék azt mondanám, hogy elmúltak a fiatalságoddal együtt. De miután ma nem vagyok gonosz hangulatomba, azt mondom hálisten elmúltak…

 2. Thiliell szerint:

  A Mátrix sem volt rossz.

  Nézzél európai filmeket. És honkongi filmeket. Meg mindenféle nem amerikai filmet. Mert azok tartalmasak, és más a hangulatuk, a témájuk, a lényegiségük. Más kulturális alapokon nőttél fel, mint az amerikaiak, ezért más dramaturgiában tudsz lelkileg megnyílni a tartalomra. Egy európai európai formában gondolkozik, mindegy honnan jött. Közös a történelmünk, közösek a gyökereink, közös a történelmünk is. Az amerikaiak túlságos elszigetelődtek a gyökereiktől, és ki kellett alakítaniuk egy másikat, amiben még a mai napig nem lelik az identitásukat. Nehéz is lenne ennyi nációval közöset létrehozni. S ha ránézel a filmjeikre, akkor ez érződik az egészből…
  Amúgy, ahogyan itthon, úgy kint is a művészet a politikai érdekek kezében van. Ezen nem fogsz tudni változtatni. Tömegmanipulációs eszköz. Ezért is van luxus ára. Ezt sose feledd … És ma már a látvány bűvöletében leledzik a tömeg. A felszínt, a csillogást, a lenyűgözöttséget, a sokk-hatást keresi, mert már mással nem lehet kimozdítani a védekezésül kialakított tompaságából.

  De nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy megtalálod a mai napig a jó filmeket.

  A Molnár regényekből állat akciófilmeket és rajzfilmeket lehetne csinálni. Én az Álomhajszát amióta olvastam azóta megnézném rajzfilmen-filmen. Egy vagány fantasyben. Csak nem tudom, a film visszaadná-e a lelki rezdüléseit. Forgatókönyvet nagyon nehéz írni, és elronthatja a teljes regényt is. Volt már erre példa.

  Hja, Suttogó, ha már regények. 🙂 Ott a film jobb lett.

 3. Zaphod szerint:

  Jó, hát természetesen azokat is nézek, de mostanság nem árasztanak el minket sok mindennel. Olasz már szinte nincs, német az vicc, spanyol a totál társadalmi dráma, néha-néha becsúszik egy francia, vagy egy angol. Tudjuk, hogy a Nagy kékség óta Luc Bessonnal egyetemben Jean Reno az isten, a Malenát senki nem felejti el (az a csípőmozgás, basszus…), a Dobermann ütötte a legnagyobbat az amcsi filmgyártáson, a Vaskabátok óta azt is tudjuk, hogy az angolok kezdik felfedezni ismét a vígjáték fogalmát, de ebben az évben, sőt, nem is emlékszem rá, hogy melyik év lett volna az, amikor utoljára láttam volna valami nagyot.

  Megy ki az összes rendező és színész amcsiba elkurvulni…

  Egyébként, mióta Peter Jackson leforgatta a Gyűrűk urát, azóta tudjuk, hogy nincs a földön olyan mű, miből ne lehetne jó filmet forgatni. Molnár Mesemaratonja meg nagyobbat ütne a világon, mint most a Másnaposok. Ez tuti… 😉

 4. Rainmagic szerint:

  Na látod, az az egyik Fable könyv amit én nem bírtam kiolvasni. Pedig vagy 6x neki feküdtem…

 5. Zaphod szerint:

  @Rainmagic Nem toom, asszem ezt nem jól értettem…
  A Mesemaratont nem bírtad kiolvasni?

 6. Rainmagic szerint:

  Te nagyon olvasnitudó… Írtál másik Fable könyvről???? :PPP

 7. Zaphod szerint:

  Azért kérdeztem vissza, mert ilyen nincs. Nem létezik…
  Három eset lehetséges:
  1. Rossz volt a fordítás. Litvánul biztos nagyon szar lehet…
  2. Fordítva tartottad a könyvet….
  3. Összebasztál az akkori pasiddal…
  Vagy nem egyre gondolunk. Az elmúlt 21 év alatt – mióta kiadták – , nem találkoztam olyannal, ki olvasta, és ne vinnyogott volna fel akárcsak a borító láttán…

 8. Rainmagic szerint:

  Hát drága, akkor most találkoztál. 2 db Fable könyv van a mit még kezeim közé vettem és nem bírtam elolvasni. A Mesemaraton és az Álmok tengerén. De nem olvastam a Tündértáncot és az Álomhajszát sem. Nem szeretem a burleszk regényeit. 😛 Nekem a kedvencem a Szennyből az angyal. Majd ha áttolod a képedet, meglesheted a tekintélyes Fable gyűjteményem. 😛

 9. Zaphod szerint:

  Nem megyek! Haggyááá… 😉

 10. Rainmagic szerint:

  Ne gyere! :PPP Csak fényképezni. 😛

 11. szasa szerint:

  Zap, az a helyzet, hogy amilyen filmeket felsoroltál, azok egyrészére azt mondom, hogy hulladék. De ez már ízlések és pofonok kinek mi tetszik. nekem nem fájj, ha másnak más az ízlése.

  Úgy gondolom semmivel sem készítenek kevesebb jó filmet, mint akkoriban, és akkoriban is rengeteg hulladék film volt. Egyet ne felejts el, akkoriban nem az volt, mint ma, hogy a mozik ontják magukból a filmeket, torrenten mindent meg lehet találni. 89-ben volt egy rendszerváltás. Állítólag. Még erős a komcsi érzés. Az országba nem jutott be annyi film, mint manapság. És ezeket a filmeket amik bejutottak, az idő megszépítette.

  Baszki, belegondolok, anno még voltam Bud Spencer filmen moziban…

 12. Zaphod szerint:

  @szasa Nem húznátok el innen az aszonnyal, mondjuk… gyerekszobát festeni? Vagy mittomén…. Nincs semmi dolgotok?
  😉

 13. Rainmagic szerint:

  Hülye vagy? Gondolod, hogy szülés előtt pár nappal még nincs full kész a gyerekszoba??? Rád se bíznék kutyát se… :PPP

 14. Zaphod szerint:

  Akkó mosogass el! Faszom…

 15. Rainmagic szerint:

  Mi van bazd meg nem bírod a kritikát? Vagy ballábbal keltél fel? Szasa nem bánott… Állj le, mert összeakasztjuk a bajszunk.

 16. Krisz szerint:

  Figyejjé!! Holnap délután tévében Ágyugolyófutam II lesz. Kötelező! 🙂

 17. Zaphod szerint:

  😉 Nem érek rá haza.. gálya van…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com