Munkáselit. Én még nem hallottam ezt a kifejezést – persze, mert nem vagyok ELTE docens, bakker – de rendesen felkaptam rá a fejem, és elolvasva a cikket, nem tudok nem reagálni rá, viszont megpróbálok úgy, hogy egyszer se hangozzon el benne a „kurvaanyád” kifejezés.

Kedves ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék, Bartha Eszter, Valuch Tibor!

Én vagyok a munkáselit. Az, aki az elit szótól egyszerűen kiütést kap, és már amiatt is képes radikalizálódni, akár eltolódni a jobboldal felé, ha a radikalizálódó jobboldal megígéri, hogy kibassza a szótárból az elit kifejezést, sőt, ciki lesz elit társat keresni, elit iskolába járni, elit helyen vacsorázni, mert rájövünk, az „elit” kifejezés nem nagyságot, intelligenciát, fontos emberi eszméket jelent, hanem a társadalomban elhelyezkedő olyan kiváltságokat, mik nem egy ember erényeit fejezi ki, hanem a pénztárcájának vastagságát. Igen, pejoratív értelmet nyer számomra az „elit” kifejezés, főleg úgy, hogy az elitséghez júliusban 240 órát sikerült összedolgozni, a 168 óra helyett, miközben vannak akik engem, illetve az én (melós/elit) korosztályomat elemzik, nélkülem.

A mai munkáselit tagjai inkább a radikális jobboldallal szimpatizálnak, még ha nem is mondják magukat szélsőségesnek. Hiába a rendszerváltás nyertesei, és hiába köszönhetik egy külföldi cégnek a státuszukat, gyakori a körükben a multi- és nyugatellenesség.

Neked fogalmad sincs arról, amit most épp beszélsz! Annyira szeretnék ilyenkor elmenni ELTE docensnek… Mázlisták vagyunk, nem a rendszerváltás nyertesei. Nyertesek akkor lennénk, ha jól sefteltünk volna ebben az időben, mert akkor épp most ezt a cikket egy 35 méteres vitorláson olvasnám, és röhögnék rajta. Épp jó szakmát választottunk (nem a 90-es évek sikerszakmái volt a cél), és épp jó helyre küldött minket az iskola a tanulmányaik után. Ugyanis senki, de senki nem tudta volna megmondani, hogy mit hoz az elkövetkezendő 20 év ebben az országban.

Jah, mondjuk DE! Ha a sok diplomával rendelkező okos emberek elkezdték volna elemezni azt, hogy mit hoz magával a „rendszerváltás”, ami – visszatekintve – egyáltalában nem történt meg, akkor lesett volna, hogy a privatizáció, mi nélkül ezt az országot végképp le lehetett volna húzni a csatornán, a szakoktatás (szakmunkás képzés) totális csődjét húzza magával. Mert az okos, felkészült, sok-sok diplomával rendelkező mocsok állatoknak annyi eszük volt csak, hogy eladják a cégeket, a beruházók ezért megkapják az állami támogatásokat, de senkinek nem jutott eszébe olyan opcióval lepapírozni a bulit, hogy a külföldi vállalatoknak kötelezővé tegye a szakiskolák támogatását. Mindenki leszarta, ugyanis a 90-es évek Magyarországában – és ez a mai napig nem változott – ciki volt szakmunkásnak lenni. Anyu, és apu is ez sulykolta a fejedbe, ezt hallottad az utcán, és szemlesütve közölted, ha rákérdeztek.

Az elitmunkásokat egyrészt zavarja, hogy a mérnökök sokkal többet keresnek náluk, miközben szerintük azok kevésbé értenek a gépekhez. Másrészt feszültek, amiért a német anyacég külföldi dolgozói is jóval többet kapnak.

Naná! Visszatérve a rendszerváltás időszakához, egy BMW gyárban dolgozó öntő többet keresett, mint a mérnök, ki felügyelte a munkát. Tudod miért? Mert a német tudta, hogy a SZAKMUNKÁS a lényeg. Az ő tudása, hozzáértése képes egy gyártósort gördülékenyen, és minimális selejttel működtetni. Mi ezt a mai napig nem tanultuk meg, csak most kezdünk rájönni, és ha holnaptól minden erőnek beleadva kezdenénk úgy gondolkozni/cselekedni, mint a nyugati államok, akkor 15-20 év múlva el is érnénk azt a szintet, amit el kellett volna érni a 90-es évek végén. És igen, zavar, hogy a jelenlegi mérnök többet keres nálam. A rendszerváltást követően arról szólt egy cég HR politikája, hogy „lépj ki ha nem tetszik a rendszer, van helyetted 20-30 ember, kit felveszünk a helyedre”. A cégek a legjobb kreatív, innovatív embereket eresztették szélnek, mert nem voltak hajlandóak megfizetni a tudást. És jött a 20-30 ember. Majd ők elkezdtek minket arra tanítani, hogy a tulajdonosi szemlélet fontosabb a pénznél. Aztán ezek az emberek is eltűntek, mert találtak jobb helyeket, magasabb fizetéssel… És mára ott tartunk, hogy tök mindegy mi a szakmád, miből van 3 diplomád, tudj angolul, és jöhetsz hozzánk dolgozni. Ők a hulladék. Biorobotok, akik a felső vezetés faszságait tolmácsolják magyarra, és csak a túlélésért járnak be dolgozni, és akkor sem tudnának magas fokú szakmai munkát végezni, ha az életük múlna rajta, de még arra sem képesek, hogy lemásszanak a létrájukról, és emberként viselkedjenek azokkal, akik munkája előre viszi egy gyár fejlődését.

Ezekre a vágyakra akár egy baloldali párt is ráépülhetne, de nehezíti a dolgot, hogy a munkáselit tagjai teljesen csalódtak a magyar baloldalban. “Az MSZP-t az előző rendszer folytatásaként értelmezik, és korrupt, neoliberális pártnak tartják, amely külföldi bankok és pénzügyi körök érdekeit szolgálja, miközben nem foglalkoznak a keményen dolgozó emberekkel”

Ebben az országban van 9millió 700akárhányezer választó. Ebből 2milló egy idióta, ki vagy Orbánhoz imádkozik naponta, vagy Trianonozik az Árpádsávos zászlaja alatt. A maradék cca. 7milliót végigszopattátok az elmúlt 25 évben ti, akik ott lógtatok tízen évekig az egyetemeken, végig piáltátok, és kurváztátok fiatalságotokat, majd bekerültetek valamely párt padsorába, állami intézmény bőrfoteljába, és ezzel kiváltságot szereztetek arra, hogy meghatározzátok egy ország működésének irányvonalát, és/vagy elemzéseket írtatok olyan dolgokról, mikről lövésetek sincs… Amúgy töktotál mindegy volt, hogy épp milyen oldalhoz tartoztatok, mert mindegyikből volt valaki kormányon, nem is keveset. Így hát irreleváns, hogy baloldal, hogy MSZP, és ha csak a külföldi bankok, és pénzügyi körök húzták volna le ezt az országot, akkor is már Ausztria nyomába lennénk, és nem Romániával próbálnánk tartani a lépést. Itt az a kérdés, hogy a magyar egyetemeken, főiskolákon vajh milyen képzést kaptak a diákok? Azok a diákok, kik később vezetők, felsővezetők lettek az iparban, kormányzatban. Mit hoztak át az életbe, a valóságba? Mennyiért kell eladni a lelküket? Mit ér meg egy légkondis iroda, szolgálati autó, és havi milliós juttatások? Nem ezt kéne elemezni az ELTE akármilyen szakán?

Kérdés, hogy ha lenne egy épkézláb baloldali párt, amely őket akarja megszólítani, fogékonyak lennének-e rá. Bartha szerint ez sem biztos, mert az interjúkban erősen kijött a romaellenesség, ami eleve távol tarthatja őket a nem jobboldali pártoktól. “Tíz-tizenöt éve ez még nem volt ekkora divat a munkások körében, ma már sokkal erősebb”

Valaki fogja már fel, hogy be kéne fejezni az „oldaliságot”, az ideológiai csoportok elemzését. Hány kutatásnak kell még elkészülnie ahhoz, hogy maguk a kutatók is rájöjjenek, az átlag választópolgár nem tudja, vagy alapból rosszul definiálja az oldalak közötti különbséget, főleg úgy, hogy az oldalakra bontott magyarországi pártok sem igazodnak ahhoz az oldalhoz, ahová fel vannak címkézve?! Lassan mondjam, hogy az ELTE kutatói is megértsék? Biztos nagy a meleg, és azért nem megy… Ha holnap fel tudom építeni önerőből azt az egzisztenciát (így, elit munkásként), mint amit apámék felépítettek a kádári rendszerben, akkor nekem – és gondolom annak a maradék 7millió ideológiamentes választónak – töktotálminegy, hogy a főnök milyen pólóban jár…

Hogy ehhez mi kellett volna? Tudatos választópolgárrá oktatni az embereket az elmúlt 30 évben. Csakhogy ez egyáltalában nem volt/van érdeke egyik politikai erőnek sem, mert mi van akkor, ha az emberek úgy igazán tanulnak a történelemből, és látva a folyamatos ismétlődéseket, elzavarnak mindenkit a picsába, mint ahogy pillanatokkal ezelőtt megtették a franciák? Emberek gyújtanák fel Budapestet, de most nem megrendelésre. Futnának a Kósa Lajosok, Rogán Antalok, kézen fogva azzal az elittel, aki szarrá lopta eddig az országot, és csak ez ellen harcolnának együtt a fehérek, feketék, tarkák, keresztények, zsidók, és a hitetlenek, heterók és melegek, így esélye nem lenne megjelenni a szélsőjobbnak, mert nem tudna másként megszólítani, hisz mindenki tudja, ismeri a múltat, jelent, és a jobb jövő felé vezető utat, főleg azt, hogy mire volt képes a történelemben a szélsőjobb.

Bakker, ti romákat szerintem csak képről láttatok, meg néha a híradóban. Milyen minta alapján jött ki erősen a romaellenesség? Egy multinál töktotál mindegy, hogy a pali roma, vagy nem. Manapság mindegyikből a szemetet képzetlen idénymunkást kapod, mert a szakmunkások már rég Angliában, Svájcban, Németországban, Dániában nyomják az ipart, ötszörös bérért. Irreleváns a bőrszín. Lenéztünk egy nagyon komoly társadalmi csoportot, az meg elhúzott a francba. Ami meg maradt, az a képzetlen, iskolázatlan, alulmotivált munkaerő, ami a tényleges feladatok max. 20%-val képes megbirkózni.

Bartha szerint az interjúkból kiderült, hogy a munkáselit tagjai többnyire “tekintélyelvű nevelést kaptak, és ugyanezt szeretnék továbbadni a saját gyerekeiknek is. Ahogy ők mondták, rendre és tisztességre akarják nevelni őket”.

A politikai nézeteiket a kutatók szerint magyarázhatja a családi emlékezetük is. A mai elitmunkások viszonylag kevés közvetlen tapasztalatot szereztek a Kádár-rendszerben, hiszen mire felnőttek és dolgozni kezdtek, jött is a rendszerváltás. Akiknek viszont a felmenői sokat szenvedtek, például a földek államosítása miatt, azok elítélik az 1989 előtti időszakot, és az egészet a fekete autóval és az elnyomással azonosítják. Sőt, a Jobbikban is aktív munkás hiába volt kivételezett helyzetben a szocializmusban a magas beosztású szülei miatt, semmi jót nem gondol az akkori rendszerről. “Más, idősebb munkások fel szokták idézni, hogy a Kádár-rendszerben volt mód jobb lakásba költözni és autót venni, a fiatalabbaknál viszont ennek nyoma sincs” – mondta Bartha.

Miért? Melyik elit tagjai kaptak más nevelést? Ok, most akkor tekintsünk el a gettóktól, és a rózsadombtól. Ezen kívül melyik társadalmi réteg tagjai kaptak olyan nevelést, ahol a szülők nem rendre, és tisztességre akarták volna nevelni a gyermekeiket? És mi köze ehhez a tekintélyelvűségnek? És hogy jön ide a szélsőjobb felé tolódás? Politikai nézet, a kádári emlékezet, jobbikos aktivista kivételezett szülőkkel a szocializmusban? Ezen katyvasz megértéséhez tényleg doktori kell. Ez pont olyan, mintha elővennék egy 3000 oldalas társadalomkutatási anyagot valamilyen országról, majd véletlenszerűen bemásolnék mondatokat belőle a saját anyagomba. De várjunk csak, most jön a lényeg, mi meg is magyaráz mindent!

A magyar eredményeket szeretnék összevetni egykori keletnémet munkások politikai nézeteivel, ezért Bartha ott is készített már életút-interjúkat, igaz, nem pont a legjobb helyzetben levőkkel. Mégis érdekes, hogy kiderült, a volt NDK-ban sokkal erősebb maradt a hagyomány a munkások körében. Bartha szerint ez azért lehet, mert ott eleve van olyan balos nyilvánosság, ami képes informálni ezeket az embereket, nem úgy mint Magyarországon. “Olyan kifejezéseket használtak, mint a ‘könyöklő társadalom’, vagy a ‘magányos harcos’, amivel a szolidaritáshiányra utaltak. Ezeket biztosan nem maguktól találták ki”.

Bartha szerint elképzelhető, hogy ha vidéken nem is, Budapesten lehetne találni olyan munkásközösséget, amely ma is a baloldallal szimpatizál, például Csepelen. Erről viszont egyelőre csak sejtések vannak, mert a budapesti terepre való bejutás komoly nehézségekbe ütközött.

  1. Magyar eredmények összevonása az egykori keletnémetekével nem lehetséges, mert ahhoz megfelelő mennyiségű minta kellene az ország különböző régióiból, méghozzá úgy, hogy itthon közben működik a szakképesítés, és a szakszervezet.
  2. Mármint a baloldali hagyomány maradt erősebb a volt NDK-s munkások körében? Naná, mert mint mondtam, ott van szakképzés, abból eredő életút, és SZAKSZERVEZET, minek egyik következménye a szolidaritás.
  3. Nehéz volt Csepelre bejutni? Elfogyott a buszjegy? És különben meg miért Csepel? 70 évet tetszett késni ahhoz, hogy Csepelt ipari városrésznek tekintsük, hiszen a régi Csepel művekben a 33 000 ember helyett cca. 3 000 dolgozik konkrétan ipari környezetben, azok is kis-, vagy mikro vállalkozások, így pont annyira releváns Csepelt kiemelten vizsgálni, mint Rákoskeresztúrt…

Konklúzió

Ha cca. Kibaszott 20 évvel ezelőtt a naccságos értelmiség lemászott volna a létrán a munkás elithez, akkor a munkás elit megkérdezte volna, hogy ugyan mi a faszt csináltok ott fent, miért nincs új szakmunkás? Nem jönnek a gyerekek az iskolákból! Baj lesz! Beengedtétek a multikat, megadtatok nekik milliárdos kedvezményeket, és nem foglalkoztatok azzal, hogy azok a területek, miket bekebeleztek, már nem fektetnek be erőforrást az oktatásba.

Hol tartunk most?

Évek alatt elveszették a cégek a kapcsolatot az iskolákkal, tanműhelyekkel, szakmai gyakorlatok elvesztek a ködben, majd később – bónuszként – törvényeket alkottatok a szakszervezetek ellen, kinyírtátok (elloptátok) a hárompilléres nyugdíjrendszert, és ezért mind, mind azok felelősek, kik az elmúlt 30 évben kijöttek az egyetemről, főiskolákról. Csodálod azt, hogy némely melós radikalizálódik? Főleg akkor, ha épp az ELTE BTK valamely tanszékéről meg akarják fejteni, hogy miért is. Mondjuk hívjatok össze néha egy osztálytalálkozót, és kérdezzétek meg volt padtársaitokat…

Facebook Twitter Tumblr
Tagged with →  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com